pondělí 25. března 2013

Poznámky low carb paleo - 7. týden

foto: pinterest




Prožívám právě pohodovou cestu ke zdraví a síle. Pořád si užívám svůj jídelníček a cítím se dobře. Dnes to sice není úplná pravda, mám angínu, ale mimo toho je mi moc fajn. Připadá mi přirozené a bezstarostné jíst hodně zeleniny, ovoce, maso, ořechy a v ničem se neomezuji. Ubývá mi břišní tuk a rýsuje se mi postava, trénink je v kombinaci se stravou mnohem účinnější. Dostávám hodně pozitivních poznámek, lhala bych, že si toho neužívám, hlavně když pro to vlastně nic moc nedělám, do ničeho se nenutím. Taky se mně ptají, co dělám, a když to načrtnu, tak se mně vždy zeptají:

Není to příliš těžké? Nechybí mi něco?

Neřeším to, tak to asi těžké nebude. Svůj jídelníček nesestavuji, jím, na co mám chuť a kolik jen můžu. V ničem se neomezuji. Nevím, co by bylo těžké na tom, že sním banán a mandle na snídani, místo toho, abych si dala chleba s máslem. Ani jedno není těžké, já jsem zvolila banán, protože mi moc chutná a po takové snídani se cítím moc dobře. Jestli je těžké jíst pečenou zeleninu na kachním sádle, jestli je těžké jíst domácí majonézu a domácí hořčici, která je božská... Já bych se taky mohla zeptat: Je těžké jíst rohlík na snídani? Je přece těžké zajít každý den nakoupit čerstvý rohlík, je těžké sehnat chutný a kvalitní rohlík, je těžké rodině pořád něco vymýšlet, když už jim zaběhnutá pomazánka nechutná. Určitě těžší, než nakoupit ovoce na celý týden, nakoupit zásoby mandlí a ořechů, které vydrží strašně dlouho a už jen kombinovat dle chuti. Jestli je těžké sehnat pořádného řezníka, kde se můžete zeptat, co jednotlivé výrobky obsahují? Jestli je těžké číst etikety a zjistit, že 95 % masných výrobků na trhu jsou ošizené, vylepšení moukou, sojovou hmotou, umělými ochucovadly? A není těžké zaplatit hodně peněz ze své výplaty výrobcům, který zákazníka obelhávají a snaží se na něm vydělat na úkor kvality? Není těžké si nalhávat, že je paštika, která vedla masa ani nestála a která játra viděla jen na obale, že je mňam? Není jednodušší si tu paštiku vyrobit doma během 30 minut i s mytím nádobí a navíc za pár korun?

Neberte to ve zlém, já nikoho nebudu shazovat. Chápu, máme zaběhnuté koleje, denní řád, myšlení, rutinu, jak nákupy a stravování řešíme. Opravdu nejde o to, aby se člověk ze dne na den změnil a všechny svoje činy začal hodnotit dle jiného měřítka. Jen jsem chtěla předvést, že je vše otázka pohledu. Pro mně je těžké sníst "klobásu" z tesca, protože jsem rozmazlená a zvyklá na domácí. Nedá se to prostě porovnat. Pro mně je jednodušší usmažit celerové hranolky a v rychlosti upatlat domácí majonézu, než si lámat hlavu, co v té kupované majonéze je. Ok, přiznávám, majonézu se mi nikdy nechce dělat, to poprosím přítele, no mám to prostě až příliš jednoduché :)

Nic mi nechybí. Občas mně napadne něco, že bych si dala dort, nechce se mi ale moc péct, nikdo to u nás nejí. Tak nic nepeču. Moc mi to asi nechybí, když jsem líná něco upéct... Když nakupuji, vidím různé potraviny, které teď nejím, přesto si na nic nevzpomenu, co bych postrádala. Nebudu se do ničeho nutit, slíbila jsem si, že pokud na něco dostanu chuť, tak si to dám. 
Měla jsem jednou indickou placku plněnou sýrem, zvládla jsem půlku, byla výborná. A dala jsem si z bráchou napůl tři obrovské zákusky v kavárně Kolbaba. To bylo vtipné, brácha se mně ptal, jestli si pamatuji, když jsme byli malí, tak jsme si chtěli v cukrárně vždy objednat vše, co nás napadne. Tak jsme si ten sen splnili, to bylo boží! :) Každopádně jsem to nebrala jako hřešení nebo pád. Na druhý den jsem se vrátila k oblíbené vajíčkové snídaně a ani by mně nenapadlo si nějaký zákusek objednat, děkuji, stačilo. Jo a chutnala jsem zmrzlinu Carte Dor, kterou jsem měla moc ráda, teď mi moc nechutnala. 

Proč to píšu? Sama jsem překvapená, jak mi můj nový životní styl vyhovuje. Není to rozhodnutí nebo nucení se do něčeho, moc mi to chutná a cítím se tak dobře. Občas ochutnám něco, co do paleo nepatří, nezabije mně to, to jsem si naprosto jistá. Pokud si tedy někdo myslí, že se mi klepou ruce, ať si můžu dát koblížek posypaný cukrem, moc se plete. A to píšu já, co jsem před několika lety snědla 300 gramovou Milku na jedno posezení. Taky vám radím, jezte, co vám chutná, co vám dělá dobře, je jedno, jestli se to má, nemá, mělo by se... Důležité je, ať se cítíte dobře, ať máte sílu a chuť do každodenního života. A rozhodně si nelámejte hlavu s tím, co můžete, nemůžete, musíte. Bere to hodně energie a naprosto zbytečně. Dobrý jídelníček poznáte tím, že se do něho nebudete muset nutit. Není možné žít ve stresu z toho, že vám nedejbože někdo nabídne kus čokolády s CUKREM. Taky jsem čokošku dostala a byla jsem moc ráda, hezky jsem se i rozdělila :) Jen proto, že se obecně stravuji jinak, nenechám si vytetovat na čelo seznam Můžu/Nemůžu, k ničemu by mi to nebylo. 

A výsledky:
Velkou změnou pro mně je, že jsem začala vytavovat i starší oblečení a konečně ho můžu nosit. Smutné je, že na mně něco začalo i vyset, tak budu muset šatník probrat. Nejde ani o to, že bych tolik zhubla, postava se mi ale viditelně tvaruje a mizí hlavně tuk z pasu (jéééé!).

Nemůžu se dočkat, ať už můžu venku běhat. Jsem pozitivně naladěná, čekám jaro a jsem plná energie (dnes ne, právě aktivně umírám). 



A hlavně čekám, až můžu ven na zahrádku, kdy už si můžu dát vlastní salát. Čekám, kdy se na trhu objeví opravdová zelenina a kdy už si konečně můžu vyjít v balerínách a jarním saku. 

20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Mám to podobně, jen jsem před půl rokem nepřešel na paleo jako takové, ale vlatně jsem jen místo sacharidů dal tuky. Nějaké ty sacharidy samozřejmě baštím pořád, stejně jako předtím jsem jedl tuky. Ale zatímco předtím jsem se snažil hlídat, tak teď se nehlídám vůbec a jen reaguji na to, jak si říká tělo samo. Před tou změnou jsem jedl hodně zeleniny, takže to rozhodně není problém (ale mám dojem, že jí jím víc) a u čokolády a sladkostí jsem byl schopen na posezení toho sežrat klidně i kilo. Teď když mám chuť, tak mlsám jiné věci jako třeba makadamiové a mandlové máslo :)

A do domácí majonézy jsem se ještě nepustil, i když mne to láká. Jen mi je trochu líto, že to doma nikdo mimo mne kvůli alergiím na vajíčka nemůže...

B V řekl(a)...

Do domácí majonézy se klidně pusťte, na zkoušku z jednoho žloutku, je to neskutečná dobrota. O víkendu jsem jí měla dvakrát a ani jednou jsem neměla sílu ji vyfotit, zmizela okamžitě ;)

Zzdenika řekl(a)...

Miluji majonézu a po najetí na Paleo jsem ji zkusila dělat podle webu http://conovehonakopci.cz/ Ale můj mixér to nezvládl a tak to byl fuj... Ale strašně bych chtěla domácí majonézu (až na ni dostanu chuť)
Po 3 týdnech na paleu jsem zkusila jíst sacharidy (konkrétně pizzu) a druhý den při normální (rozuměj paleo) stravě mě bolela hlava - stejně jako první dva dny po vysazení sacharidů (ovoce baštím, ale nenapadá mě jak jinak to nazvat - možná obilovin a luštěnin?) Takže jsem si řekla, že mi to za to nestojí... A i když jsem už dva dny u přítele v rodné jeho vísce (samé buchty a tak) statečně se držím obilí nejíst, přesto, že bych si dala...
Zajímavé je možná ještě to, že ta pizza pro mě ztratila ten "prožitek" né že by mi nechutnala, ale neměla jsem po ní pocit "spokojeného bříška" či jak to nazvat :D
Pěkný den a děkuji za tvůj blog (a tu nekonečnou inspiraci :)

B V řekl(a)...

Zdeni máš pravdu, den požitek z toho jídla už není stejný, člověk ocení opravdové chutě. Mně teda po něčem "nepaleo" není špatně ani mně nebolí hlava, je pravda že toho moc nebylo. Neboj, přejde tě i chuť na buchty, hlavně kupované moc nechutnají, takové domácí od babičky nemají chybu! Tobě taky pěkný den a děkuji za pochvalu :)

Unknown řekl(a)...

Ahoj.Tak já jsem na primal paleu druhý týden.Po dvou dnech jsem zjistila že nemám vůbec chutě na sladké a celkově se cítím lépe a spokojeně.Konkrétně čokošku a pod.Na ovoce nebo paleo buchtu mám chuť hlavně po HIIT cvičení a také někdy ráno.Cítím se moc fajn.Po normálním jídle s obilninovou přílohou ,nebo po buchtách jsem měla v žaludku pocit že tam mám kámen.Takový roztahující nepříjemný pocit.Což u palea není. Člověk po jídle může ihned fungovat.Za svůj život jsem vyzkoušela už mnoho variant jídelníčků i makrobiotiku.Vždy jsem ale nesměla hladovět,takovou dietu (třeba jen na vejcích a pod.bych nevydržela a taky jsem nikdy nedržela).Vše bylo moc dobré i ta makrobiotika.Když se to umí tak je to božská mana.Ale maso je pro mně nejspíše lepší ,protože i u primal palea zdravé stravy musím jíst cca. co 3 až 4 hodiny.Nějak rychle mi tráví.Vlastně mi vadí jen břišní tuk který se nějak potvůrka drží.Proto jsem zkusila primal paleo.Řekla jsem si že na měsíc.Mám ale dojem že už u toho zůstanu pokud nezačnu přibírat :-))(samozřejmě).Dělala jsem už zpoustu Tvých receptů a všechny jsu ůžasné.Jen dnes jsem dělala brokolicové karbenátky ,které se mi na oleji rozpadaly.Dala jsem je tedy na pečící papír do trouby a jsou nakonec super.Šoupla jsem je do termosky pokapala olivovým olejem a mám bomba večeři.Mikrovlnku jsem pred půl rokem přestala používat.Prostě ji nevěřím.Vlastně nikdo neví co přesně se s potravou děje a jestli pak vůbec nějaké vitamíny v jídle zůstanou.Je to ale jen můj pohled na věc.Snad se nezlobíš že Ti tykám jsem nějak zvyklá RUTINY.(WWW.RUTINA.CZ)Jinak mockrát děkuji za tyto stránky.Moc jich v českém jazyce není a těším se na nové recepty a poznatky.Díky.Šárka

B V řekl(a)...

Šárko, děkuji Ti za tvoje poznatky, trochu jsem měla pocit, že jsem to psala já :) Jsem na tom hodně podobně, až na to, že nepotřebuji jíst co 3-4 hodiny, prostě funguji déle i bez jídla, a to mi moc vyhovuje. Neboj, břišní tuk touto stravou nemá šanci. Já jsem vždy měla problém s pasem, vlastně byl problém, že jsem žádný neměla... teď mám 10 cm dolů a je to hned poznat. Chce to ale čas a trpělivost. Taky jsem si říkala, že toto nebude dieta na x měsíců, je to prostě životní styl, který mi vyhovuje a nemám pocit, že bych se omezovala. Pěkný den a děkuji za příspěvek :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

super stránky! Taky přejdu na paleo, co nevidět. Jen by mě zajímalo, jestli znáš někoho, kdo na paleu i přibral. Já na českém webu čtu jen případy, kdy lidi hubli. Recepty jsou moc fajn, hodně jednoduché a nápadité. Už jsem jich pár vyzkoušela jen tak a chutnali i mlsnýmu příteli.

Tak děkuju za Tvé stránky, jsou inspirativní;-)
A chtěla bych se zeptat, kam chodíš na funkční trénink v Brně. Až se tam budu v červnu vracet, tak budu hledat, kde se cvičí s kettlebells, pokud nevíš.

Díky za odpověď
Lenka

Lucie K. řekl(a)...

Báječný článek! Já paleo miluju už delší dobu....ale mám jednu otázku -Nechybí ti pečivo? Mě hrozně chleba a stále jsem nenašla alternativu. Nemáte někdo radu? Děkuju :)

B V řekl(a)...

Ahoj Lenko :) Já si myslím, že je cílem se dostat na "ideální" váhu a fyzickou aktivitu, v tom kvalitní strava pomáhá. Jídelníček by měl být vždy individuální, všem nám chutná a vyhovuje něco jiného. V případě, že máš v zájmu přibrat, doporučuji jíst více sladké zeleniny: dýni, mrkev, batáty (hranolky ze sladkých brambor jsou božské!), nemusíš se nějak extra omezovat v uhlohydrátech, stačí se zaměřit na to, aby byla strava kvalitní a abys třeba nejedla hodně ořechů a ovoce večer. Chodím do Weisser sportcentra, zaplatila jsem si osobního trenéra, protože mně přestalo bavit "chození" do posilovny, chtěla jsem výsledky a mrzí mně, že jsem to neudělala dříve. Výsledky jsou báječné a moc mně to baví, i když je to těžké :) Tam myslím mají i kurzy kombinované s kettlebell, podívej se na stránky. Teď se ohlížím taky na kettlebell a crossfit, uvidíme, počkám až mi skončí osobní trénink. Děkuji za kompliment a ať se ti se stravou daří! :)

B V řekl(a)...

Ahoj Natálie, pečivo vůbec nemusím. Před několika lety mi strašně chutnaly čerstvé francouzské bagety s máslem, teď ale moc ne, připadá mi to pečivo takové nijaké. Přítel je na tom stejně, on sice pečivo jí, pokaždé ale, když něco koupí, tak půlka seschne a proto uvažuji, že bych mu jednou za týden upekla pár domácích housek. Pokud ti chleba chutná, a potřebuješ ho, tak si ho dávej. Občas můžeš zkusit jinou snídaní, pokud ti taky bude chutnat, tak to můžeš třeba střídat a do jídelníčku se dostane méně chleba a více zeleniny/ovoce/ořechů. Když tak chleba dělám občas jogurtový (ten už ale paleo není, ale je bez mouky) a housky z domácí smetany nebo pomazánkového másla (taky není paleo). Recepty jsou tady na blogu. Je spousta jiných receptů paleo chlebíků, mně ale moc nechybí, tak nemám moc motivaci zkoušet :) Možná se to změní...

Anonymní řekl(a)...

Musím se přiznat že Paleo mě už nějakou dobu fascinuje, ale zatím nedozrál čas abych se na něj vrhla :)
Možná to bude i tím, že ne až tak se vším souhlasím.
Nemám strach že by mi chybělo pečivo, to jde udělat z ořechové mouky, čeho se ale nejsem ochotná vzdát jsou mléčné výrobky. Jím je téměř každý den - ať už tučný tvaroh, nebo selské jogurty. Za posledního půl roku se mi podařilo dát dolů cca 35 kg a stále jsem nepřešla zcela na udržovací režim a tak se pořád učím čeho a kolik "můžu" sníst. Na Paleu mě láká že je to bez věčného počítání a vážení. Před časem jsem se o něco jako Primál Paleo pokusila, ale nějak mi při tom nebylo dobře. Tak jsem toho nechala, bohužel nevím, jestli jsem to nezdala předčasně. Třeba časem ještě něco načtu a udělám pokus číslo dvě.
Zatím si vše pročítám a studuju a při tom jsi jdu vlastní cestou, kdy i tak mám míň sacharidů než doporučují všichni poradci ale zároveň víc než doporučuje Paleo. Denně cca 210-230g, před časem 180-200g. Můj trochu zmatený dotaz je opravdu není potřeba nic vážit a počítat a přeměřovat? Už jsem z toho neustálého počítání a vážení unavená, a ještě jeden bych měla - při posledním pokusu jak jsem zmiňovala mi nebylo nejlépe - opravu to tak mají všichni? Stačí to ten týden čtrnáct dní přežit a je to ok?
Děkuji moc Světla

B V řekl(a)...

Milá Světlo,

pokusím se to nějak rozdělit, ať v mé odpovědi je nějaká přehlednost :)
1) Opravdu se nic neváží, nepočítá. Pokud to chápu správně, myslíte počítání kalorií, poměr bílkovin-sacharidů-tuků, předpokládám, že máte v úmyslu těžce shozené kilogramy nepřibrat ale už se Vám nechce pořád všechno hlídat. Plně chápu, že toho mát plné zuby, mně počítání strašně frustruje a bere chuť do jídla. Gratuluji k tak obrovskému úspěchu a děláte moc dobře, že hledáte dlouhodobé samovolné řešení pro udržení hmotnosti. Myslím si, že by bylo obecně cílem, aby si všichni vytvořili zdravé a přirozené stravovací návyky bez omezování a restrikcí.
2) že Vám bylo blbě, je široký pojem a subjektivní pocit, který si musíte vyhodnotit sama. Jak to vnímám, začátky nejsou bez nepříjemností, byť jsem si třeba myslela, že mouku a cukr nekonzumuji vůbec, přechod ani nepoznám, a spletla jsem se. U mně trval přechod 4 dny, kdy jsem pociťovala chybějící uhlohydráty ze stravy a další týden jsem byla večer hodně unavená, vysílená. To, že Vám je blbě, je ale jiná věc a neznale se Vám neopovažuji dávat žádné rady. Pokud pociťujete nevolnost, motá se vám hlava, máte bolesti hlavy a celkově se necítíte dobře, nebude to bezdůvodné. V tom případě bych zkusila pozvolnější změny. Jíte cca 200 g uhlohydrátů denně, snižujte pozvolna. Zaveďte zvyky postupně: nejezte odpoledne ovoce, přílohu vyměňte za zeleninu s vyšším obsahem uhlohydrátů (dýně, mrkev...).
Ohledně mléčných výrobků zastávám názor, že je tělo chytré, ví, co chce a řekne si o to. Kvalitní opravdoví jogurt, sýry jsou výborné a pokud na ně dostanu chuť, taky si je dám. Netlačila bych se do vynechání mléčných výrobků, pokud jsou pro Vás tak moc důležité.
Obecně se říká, že odbourání jednoho zvyku trvá 2 týdny. Pokud rázem vynecháte mléčné výrobky, drasticky snížíte příjem sacharidů, bude Vám blbě, nevím, či Vám to k něčemu bude. Zkuste se zaměřit raději na to, čeho by jste chtěla dosáhnout, co Vám vyhovuje a které změny jsou pro Vás přijatelné. V případě dalších dotazů bych Vám napsala přímo, už tak jsem se moc rozepsala :)

Pocestný řekl(a)...

Děkuji, moc za odpověď.
Dneska pro mě končí třetí den kdy jsem pračlověkem :)
Musím říct že zatím perfektní, cítím se velmi dobře i kdyzž chvilkama mám výpadky jako kdybych se zasekla, ale během pár vteřin zas "systém" naskočí. Jediné co mě trochu zlobí je sušák, žízeň která se spíš v puse než v těle. Mám menší potřebu spánku. Ale mám za sebou teprve 3. den tak uvidím jak se mi povede dál. Další poznatek je ten, že po jídle se pocit najezení nedostaví hned, ale až za chvilku a vydrží mnohem déle. Sacharidy mám lehce nad někdy doporučovaným množstvím - 120-140g. Celkem dost ještě bojuju s inspirací co jíst. Ale tak to se snad poddá. Je to hlavně o tom otevřít se novým postupům... Stále ještě vážím, měřím a zapisuju, ale to chci takdo 14 dnů odbourat. Přece jen je to úplně něco nového a postaveného na hlavu tomu co nás učí o zdravém životním stylu.
Ještě jednou děkuji za odpověď, když budu mít dotazy ozvu se. Jste skvělá.
Světla

B V řekl(a)...

:) Zkraty znám, moc dobře... Ono to přejde. Taky jsem čuměla do platebního terminálu, co to jako PIN je... Hlad dostane člověk později, hladina cukru totiž neklesá rapidně. Mně to moc vyhovuje, protože jsem dříve měla problém třeba během jednání, že mi kručelo v břichu, cítila jsem se nervózní a hladová, nejradši bych každého seřvala a odešla na oběd :D Teď, i když už hlad mám, není to extrémní nepříjemný pocit, v pohodě vydržím ještě několik hodin, netančí mi před očima představa na něco sladkého, abych hlad rychle zahnala.

Pocestný řekl(a)...

Krásný večer přeji.
Ráda bych se zeptala ještě na jednu věc, zmiňujete se, že jste byla v redukčním režimu jak jej doporučují konvenční dietologové, stále jste měřila a počítala a zapisovala, a s přechodem na paleo jste s tím asi po týdnu přestala. Jak jste na tom teď? Stále ještě nepočítáte? A přibližný odhad máte? Nebo je už za Vámi?
Díky moc Světla

B V řekl(a)...

:) Nepočítám. Není to můj styl, nemám na to chuť, nechce se mi. Dodržuji jednoduchá pravidla: Max 2-3 ks ovoce denně (z toho jeden banán), ovoce i ořechy do 14 hodin. Piju hodně vody a jím, na co dostanu chuť. Myslíte odhad toho, kolik kalorií (bílkovin/sacharidů/tuků) jím denně? Ne, nemám. Je mi to fuk. Důležité je, ať jím kvalitně, co mi chutná. Největším měřítkem jsou komplimenty a obraz v zrcadle, no a hlavně síla, kterou jsem nabrala díky sportu. Nic jiného nepotřebuji. Počítání funguje, to nepopírám, nedá se ale podle něho dlouhodobě fungovat. Když jsem počítání nechala, byla jsem tak znechucená excelovskou tabulkou, připomínala mi omezování a povinnost vše měřit, zapsat, sečíst, vyhodnotit.

Pocestný řekl(a)...

Děkuji, přesně to jsem potřebovala a chtěla slyšet.
Paleo je postavené na hlavu v porovnáním s tím co nás učí o zdravé výživě. A to mi celkem vyhovuje:)

atti řekl(a)...

Na paleo jsem přešla před dvěmi týdny a musím říct, že lituji jediného, že jsem to neudělala daleko dřív. Shodou okolností mám taky nějakou angínu, ale nebýt jí, cítím se skvěle, nejsem otrokem hladu a hlavně cukru. Jelikož jsem typický závislák na sladkém zajídající stres, tak jsem se toho bála. První dva dny byly krušné, ale po dvou týdnech nemám na sladké chuť. Doufám, že to tak zůstane, přesto ještě nemám odvahu péct paleo dezerty, ale vypadají u Vás krásně a rozhodně do toho časem jdu. Děkuji za ně ;)
Katka - atti

Unknown řekl(a)...

Dobry den, chtela bych se zeptat. Dají se paleem pribrat svaly?

Anonymní řekl(a)...

Velmi dobre, a budete vypadat velmi vyrysovane.