neděle 14. dubna 2013

Ajvár - Lilková pomazánka s pečenou paprikou

lilkova



Jedná se o oblíbený recept na Balkánu, pomazánku z pečených lilků a červené masité papriky. Původně se zelenina opékala na dřevěném uhlí, tím dostala pomazánka i nádech kouře.

Tento recept jsem připravovala minulou smutnou deštivou sobotu, pečená paprika a lilek provoněla kuchyň a vykouzlila trochu tepla a letní atmosféru.
Existuje spousta receptů a variací, nejjednodušší je tato:

2,5 kg lilků
1,5 kg červené masité papriky (kapie nebo kalifornie)
4 dl olivového oleje
česnek dle chuti (3-10 stroužků)
ocet
sůl

Pečené lilky:
Z lilků odkrojíme stonky a pečeme v troubě na pečícím papíru dokud lesklá fialová kůže nezhnědne.  Necháme vychladnout a stáhneme slupku.

Pečené papriky:
 Z paprik vykrojíme stonky a poskládáme je na stojato na pečící papír, pečeme až slupka nezčerná. Papriky jednotlivě oloupeme. POkud je ještě horké naskládáte do uzavíratelné plastové nádoby a na dvě minutky zavřete,

Potřebujeme trochu větší kastrol, ve kterém pomocí vidličky rozmačkáme lilky. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou pečenou oloupanou papriku, sůl dle chuti a zamícháme olejem. Zahřejeme a vaříme zhruba 10-15 minut na mírném ohni, ať se směs trochu spojí. Mně se moc líbí, když v pomazánce zůstanou kusy zeleniny, pokud toužíte po homogenní hmotě, klidně směs rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Ocet a drcený česnek přidáme až na konci. Tři polévkové lžíce octu stačí, s česnekem opatrně, směs je sama o sobě výjimečná, přece se jedná o pečenou zeleninu, není potřeba jí přebít česnekem, stačí 4 stroužky. Klidně můžete i vynechat, pokud vám česnek moc nevoní a chcete si vychutnat pouze pečenou zeleninu. Vaříme jen chvilku, pět minut stačí. Rozdělíme do horkých skleniček a zavaříme.

Můžeme připravit i menší množství, pak konzumujeme ihned nebo skladujeme ve skleničce pod olejovou vrstvou.

Udělala jsem jen pár skleniček na zkoušku, budu ale radši, když se na trhu objeví naše zelenina. Schovejte si tento recept na hojné časy :)

Pečené lilky

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

prosim,na jake teplote se ty lilky a paprika pece?

B V řekl(a)...

cca 200 stupňů :)

Anonymní řekl(a)...

POkud je ještě horké naskládáte do uzavíratelné plastové nádoby a na dvě minutky zavřete,...

a jak je dal veta?...bude mekci, nebo pujdou lepe loupat, nebo do sklenic a zalit rozmackanymi lily? :) Dekuji , chci vyzkouset, tak at je to dobre :)