sobota 13. dubna 2013

Ořechové paleo chlebové placky se sušenými rajčaty a rozmarýnem

paleo



Vedou mně moje chutě a teď jsem aktuálně zamilovaná do čerstvého kozího sýru. Je výborný zabalený do domácí šunky, pocítila jsem ale potřebu namazat si ho na něco. Už dávno koketuji s myšlenkou paleo placky, chtěla jsem vymyslet pečivo, které se připravuje jednoduše a je chuťově výborné. Něco jsem i vymyslela a konečně jsem se odhodlala péct. Musím říct, byla škoda tolik nad tím dumat  Můj vlastní recept vyšel lépe, než kterýkoliv odkoukaný paleo chleba doteď a vřele ho doporučuji všem, kteří touží po nevšedním pečivu. Kombinace ořechů, sušených rajčat, rozmarýnu a semínek byla dobrá volba.

Na placku velikosti 30 x 20 cm (9 plátků):

100 g mletých vlašských ořechů
4 bílky
2 žloutky
60 g mletého sýru gran moravia
4 ks sušených rajčat (doporučuji šťavnaté v prodejně Gran Moravia, které nejsou nakládané v oleji)
sůl
čerstvý rozmarýn nasekaný na drobno
10 g semínek (slunečnice, dýně)

Nejprve připravíme plech s pečícím papírem, vymažeme máslem, zapneme troubu na 150 stupňů. Z bílků ušleháme sníh, všechno ostatní důkladně zamícháme a postupně přidáváme bílek. Vylijeme na pečící papír a vyhladíme na obdélník rozméru cca 20 x 30 cm. Pečeme cca 15 minut.

Rozkrojíme na 3x3 kousků. Hodí se nejlépe k sýrům (gorgonzola, čerstvý kozí sýr), nebála bych se kombinovat ani s domácí paštikou nebo s lilkovou pomazánkou.

paleo


paleo



paleo

13 komentářů:

Iveta řekl(a)...



Vyzera velmi chutne,tusim idem orechy kupit a hned si ho aj upeciem :-)
Vdaka za dobry tip.
Iveta

Lucie řekl(a)...

to je úplně parádní recept, určitě zkusím, zbožňuju všechny ty paleo oříškové recepty.

Anonymní řekl(a)...

tak tento recept byl mile prekvapeni, kdyz jsem se rano probudila po stresujicim tydnu. hned jsem ho sla udelat. nemela jsem sice doma vlaske orechy, ale mandlovou mouku. takze chutove je to asi trochu odlisne, ale jsem velmi prekvapena- moc dobre. tedy jedna vec: kdyz jsem smichala vsechny ingredience pred pridanim bilku tak ta smes je silene tuha (nevi jestli to bylo temi mandlemi misto vlasaku), ani jsem neverila, ze tam ten bilek nejak zakomponuju, ale nakonec se to podarilo. je to vyborne na cesty. akorat moc dlouho nevydrzi, protoze jsem so uz skoro cely snedla :o)) diky lucie

B V řekl(a)...

Díky Lucie za popis, to je pravda, bez bílků je "těsto" tuhé, měla jsem to stejné, a jak jsem do toho přidávala sníh, vzduch z bílku ubýval. Moc jsem ani nevěřila, že z toho něco bude, ale právě díky tomu jsem konečně nedostala "piškotové" nadýchané těsto, chtěla jsem něco tužší ale měkké. Občas se experimenty povedou :) Jsem moc ráda, že ti taky chutnal.

Anonymní řekl(a)...

boruvko, chtela jsem se zeptat, jestli si vyrabis tu mandlovou mouku nebo jinou orechovou mouku sama doma. ja jen, ze bych uvitala nejaky tip jak to delat, nebo se ti dari to jen rozemlit na hodne jemno v mixeru? a nelepi se? diky lucie

B V řekl(a)...

Ahoj Lucie, nelámu si hlavu s mandlovou moukou. Mám obyčejný malinký mixér Braun a ten to zvládá. Proto i píšu všude mleté mandle (mák, ořechy), všechno si melu doma sama, kolik právě potřebuji. S mletými ořechy mám dobrou zkušenost, jak na chlebové placky, tak do zákusků. Mleté ořech nejsou tak jemné, jako mouka, přesto to ničemu nevadí.

Anonymní řekl(a)...

diky za radu, jdu experimentovat s mixerem :o) lucie

Unknown řekl(a)...

Zrovna jsem je šoupla do trouby a těším se :-) Můj první paleo "chleba". Nepoužila jsem teda sušená rajčata, protože ta doma nemám, ale snad to nebude takový problém. Každopádně už mám naplánovanou návštěvu obchůdku gran moravia :-)

B V řekl(a)...

Jani, i bez rajčat to půjde :) Jak se povedl?

Anonymní řekl(a)...

Je to super placka. Prave som dopiekla a urobila som si s gorgonzolovou pomazankou- bez kopru. fantázia

Petra řekl(a)...

lepší chlebíček jsem nejedla, je přímo luxusní!škoda ho i s něčím jíst ;)po zkušební vzorce jdu napéct do zásoby

B V řekl(a)...

ten je opravdu jeden z nejlepších, jsem ráda, že chutná :)

Anonymní řekl(a)...

tak jsem misto susenych rajcat pridala nakrajene olivy, ktere miluji..a bylo to uzasne! diky moc