středa 10. dubna 2013

Fazolová uzená polévka

fazolová



Domácí klasika je nejlepší. Jsou jídla, o kterých se nedá říct nic zajímavého, nemají historii a nikdo by neřekl, že je má mezi top 10 oblíbenými recepty. Přesto jsou v pozadí a pokud si na ně člověk vzpomene, vybaví se mu najednou, jak je jednoduchost nedoceněná a proč nevaří víc takhle čistě, jednoduše, bez zbytečného přepychu. Delikatesy jsou božské a lhala bych, že nevyhledávám lahodné dobroty. Možná jsme i trochu rozmazlení, že opravdové domácí klasiky vařím jen když se mi nechce moc stát u plotny. Přitom takováto polévka má své kouzlo a zahřeje i v době, když jsme sluníčko neviděli půl roku. Napadá mně moje babička, která se vždy ptá, co by pro nás měla uvařit. Je to v podstatě jedno, i nejjednodušší polévku uvaří tak, že si člověk pochutná. Vaří všechno jednoduše. Používá snad 5 koření, nemá ráda italskou kuchyni a žádné experimenty. Má ráda opravdovou chuť a poctivé vaření, žádné zbytečnosti a manýry  Myslím, že by si teď taky pochutnala, taková je totiž i tato polévka. jednoduchá, rychlá a plná chutí. 

Na 6 porcí:
200-300 g uzeného masa (šunka, koleno, masité žebra, cokoliv, co máte po ruce, nejlépe domácí)
200 g barevných fazolí
1 lžíce kachního sádla
3 menší mrkve 
2 řapíky celeru
2 dl rajčatového protlaku
1 cibule
1 stroužek česneku
2 stonky petrželky (nať)
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
2 lžičky sladké mleté papriky
pepř
majoránka
kmín
sůl (opatrně)
2 chilli papričky
čerstvá posekaná petrželka na posypání
kysaná smetana na dochucení (domácí)

Domácí uzenou šunku i fazole jsem namočila do vody a nechala přes noc v lednici. Šunka byla výrazně slaná a sušší, proto jsem ji nechtěla použít přímo z komory. U kupovaných uzenin zvažte, zda je to potřeba.

Osmažila jsem cibuli na sádle, stáhla z ohně a posypala sladkou mletou paprikou. Pak jsem vrátila na sporák a přidala všechny nakrájené suroviny a koření, česnek zůstal celý. Zalila jsem horkou vodou a vařila na mírném ohni dokud fazole nezměkly. Není potřeba zahušťovat, díky zelenině a protlaku bude šťáva bohatá. Podáváme s petrželkou a kysanou smetanou.

Fazole nepatří do paleo, pokud vám ale luštěniny nedělají problém, občas si je začleňte do jídelníčku. Jsou chutné a mnohostranné.

Žádné komentáře: