pátek 12. dubna 2013

Onion Baji - Indický smažený cibulový předkrm

onion



Při čtení jídelního lístku v indické restauraci je člověk trochu nesvůj. Z názvů je sice patrné, jaká surovina hraje hlavní roli, je ale těžké si představit, jestli za to stojí si objednat "něco cibulového". Proto jsme dlouho objednávali jako předkrm kousky masa s omáčkami, až nám jednou nabídli cibuli. Proč ne, trochu to obměníme a nestačila jsem se divit, jak je tento předkrm skvělý. Karbanátky ze sladké smažené cibulky jemně kořeněné a namáčí se do mátového jogurtového dipu. Báječné. A přirozeně bezlepkové!

Příprava je přitom nesmírně jednoduchá. Opravdu se nestačím divit, co Indie dokáže z obyčejné zeleniny vykouzlit. 

Na 4 porce (10-12 kousků):
6-7 středně velké cibule
1 vajíčko
2 stroužky česneku
kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru (1-2 cm)
1/4 lžička fenyklových semínek (fennel seeds)
mleté chilli dle chuti
1 hrníček (2 dl) cizrnové mouky
2-3 lžičky koření "delikates curry" z obchůdku Koření od Sindibáda
2 lžiičky soli
čerstvý nasekaný koriandr (můžete klidně vynechat)
tuk na smažení do fritézy

dip: jogurt, česnek, bylinky, mátová pasta (v Brně seženete v obchodě na Cejlu), med, sůl dle chuti

Jako obvykle, vaření začíná nákupem. Výše uvedené suroviny se vám můžou zdát neobvyklé, v běžném obchodě je moc nenajdete. Proto se stavte ve specializovaném obchodě, v Brně na adrese Cejl 52.
Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková. Jedná se sice o luštěniny, ale jak jsem už několikrát doporučila, pokud vám luštěniny nedělají problém, je škoda je z jídelníčku vynechávat.

A teď samotná příprava:
Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na ne moc tenké plátky podélně. Můžeme už zapnout fritézu. Nasypeme do větší mísy, přidáme všechny další ingredience. Jako poslední přidáváme sůl a důkladně zamícháme, nejlepší je míchat to rukou. Mokrou rukou vytvarujeme větší kuličky (menší než tenisové míče, větší než míč na stolní tenis). A předsmažíme je cca 2-3 minuty v horkém oleji. Pak je vybereme a vytvarujeme v nich pomocí lžičky dírku, aby byly cibulové smaženky propečení i zevnitř. Smažíme další 2 minutky (záleží taky na velikosti).

Podáváme čerstvé s mátovým jogurtovým dipem.

Tady naleznete video, podle kterého jsem postupovala.


2 komentáře:

Metlův paleo blog řekl(a)...

Tak jsem se byl dnes dotázat u Sindibáda na složení delikates curry - zní to skvěle až na bílý rafinovaný cukr a sůl. Takže ke mě domů to nesmí, ale jinak složení bylo lahodící mému žaludku.

B V řekl(a)...

škoda :( ale divím se, že v tom nebylo nic jiného. Tuto směs jsem právě nevyhazovala, že nechutnala škrobově a uměle.