úterý 28. května 2013

Makový dort s mascarpone

bezlepkovy makovy dort s mascarpone
foto: grilmanie


Nemůžu si pomoct, mascarpone mně pohltilo :) Jednou za měsíc si ho neodpustím. Opět recept na dort bez lepku, makové těsto mně prostě inspiruje. Sladké makové těsto krásně ladí s citronovým sametovým krémem. Doporučuji pro okouzlení návštěvy ;) Tento dort jsem pekla na regionální kolo soutěže Grilmánie v Brně a musím říct, měl úspěch. 

Dort o průměru 16 cm:

Těsto:
8 bílků
8 žloutků
10 velkých lžic mletého máku
2-4 velkých lžic mletých mandlí
8 lžic medu/sladidla dle chuti a potřeby
špetka jedlé sody
špetka soli
vanilka
máslo na plech

Krém:
500 g mascarpone
med dle chuti
citronová šťáva (1-2 citrony)
čerstvě nastrouhaná kůra 1 citronu
vanilka

Z těsta upečeme "klasické piškotové" těsto. Žloutky, med, vanilku trochu našleháme, přidáme mák, mandle (2 lžíce), sůl a jedlou sodu. Těsto by mělo být hutné, těžké, pokud je řídké, přidejte ještě mleté mandle. Po menších dávkách opatrně přimíchávejte sníh z bílků a rozlijte na plech s máslovým pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů, dokud se na vpíchnutou špejli nic nenalepí. Pomocí ocelové dortové formy vykrojíme 3 kruhy o průměru 16 cm. Připravíme krém, vše důkladně zamícháme a osladíme dle vlastní chuti. Studený korpus spojte a zdobte tímto krémem.

Poznámka, velikost plechu: Použila jsem dva malé plechy o rozměru cca 30 x 22 cm. Z toho jsem pomocí ocelové dortové formy vykrojila 2 x 1,5 vrstvy. Půlky jsem spojila v prostřední vrstvě, vůbec to není vidět. Počítejte tedy s tím, že potřebujete velký plech na tři kruhy těsta. Zas je pravdou, že můžete těsto nařezat i na čtverce nebo obdélníky, tím se vyvarujete zbytkům, ale to by byla škoda, vytírat krém z misky s natrhanými zbytky těsta je k nezaplacení :)


makovy dort prirozene bez lepku mascarpone
foto: grilmanie

7 komentářů:

Madla řekl(a)...

Áááá, ten vypadá fakt nádherně! Zítra se chystám na váš čokoládový, ale tenhle určitě taky brzy vyzkouším! (Jen asi udělám kém z domácí ricotty...)

Esmé (Kulturní kulinárium) řekl(a)...

Vaše stránky jsou skutečně inspirující, můj tatínek má bezlepkovou dietu, takže je to skvělá inspirace, jak potěšit celou rodinu, pokud pro ně něco peču. U dortu z červené řepy jsem byla zvědavá, zda těsto bude opravdu "fungovat", teď už vím, že ano, a dort měl obrovský úspěch :-)

B V řekl(a)...

Tak to mám obrovskou radost :) Taky jsem se bála, že to bude divné a skončí to v koši, v originálních receptech na Red Velvet Cake se používá barvivo nebo šťáva z řepy. Nakonec to dopadlo dobře. Děkuji za ohlas, vždy mám radost, když můj recept někoho potěší :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj ,tak jsem ho upekla je to parada ;) rychle a dobre ..skoda to jist ;)
Diiky Jana :-*

Adriana řekl(a)...

Tak už je upečený a pridala som ešte borievky ;-) ochutnávali sme ostošesť, mňam!

Anonymní řekl(a)...

Ten sníh z 8 bílků to dost naředí to těsto :-( už to pečo 40min a furt je to dost tekuté :-(

Adriana řekl(a)...

Vyskúšajte aj variantu s limetkou - do mascarpone som dala len med a šťavu z 1 limetky. Korpus som robila v tortovej forme (priemer 21 cm) a prekrojila po upečení napoly. Je to jednoduchšie a hlavne, pre menej zdatné gazdinky menej náročné ;-)
Vanilku som nedávala do cesta ani do krému a i takto to je skvelé! Super torta na Vianoce!