pátek 7. června 2013

Mrkvový dort




Mrkvový dort jsem zkoušel před půl rokem. Občas se člověk trefí do špatného receptu, bohužel jsem celý plech korpusu musela vyhodit. Dělám to opravdu nerada, ale ta kombinace opravdu nešla spolknout. Od té doby mně moc nenapadlo, že bych se do mrkvového dortu opět pouštěla.

Nevím proč, na blogech začaly kvést mrkvové dorty, narazila jsem na tři během dvou dnů... Jako naschvál, připomínají mi, že mám s mrkvousem nevyřízené účty :)

Tak já, Borůvko, si Tebe, Mrkvový dortíku, podmaním!

Těsto:
500 g mrkve
150 g mletých mandlí
100 g mletých ořechů
3 vejce
3 velké lžíce medu (sladidlo dle chuti)
50 g kokosového tuku
špetka sody
1 lžička skořice
vanilka

Mrkev nastrouháme, dle možnosti na struhadlu s malými oky nebo pomocí kuchyňského robota. Přidáme všechny další ingredience, důkladně promícháme a rozlijeme do kulaté pečící formy, použila jsem průměr 16 cm, samozřejmě s pečícím papírem a vymazáno tukem. Pokud použijete na mazání kokosový tuk, nemusíte si ruce umývat, jednoduše si voňavý tuk rozetřete na rukou :)

Pečeme na 160-170 stupních, cca hodinu.

Kámenem úrazu může být mrkev. Snažte se proto použít sladkou, šťavnatou. Našla jsem více receptů, kde se doporučuje přidávat další koření: zázvor, citronová kůra, muškátový oříšek, hřebíčky, atd.
Nevím, mně se silnější kořenění neosvědčilo, jednoduché aroma vanilky a skořice mi připadá dostačující, přece jde o mrkvový dort a ne perníky.

Korpus necháme vychladnout, poté můžeme rozříznout a slepit krémem, mrkvový dort je ale sám o sobě zajímavý a vláčný. Krém je jednoduchý, stačí smíchat mascarpone, med a vanilku.

První recept z Výzvy od Nikki je splněn, myslím, že se docela povedl :)

Co bych doporučila: Raději bych těsto rozdělila do muffinových forem. Taky bych doporučila těsto rozlít do větší formy, já už byla netrpělivá, kdy už se tlustá vrstva upeče :)


11 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Mňam! ?)

Blondy řekl(a)...

Během jednoho dne se mi to objevily dva recepty na mrkvový dort a jeden lepší, než druhý... :) To je znamení, musím ho též upéct :D

Radka řekl(a)...

Taky dělám mrkovou buchtu, dříve z klasických ingrediencí a nyní z mletých mandlí. ale aby jich na netu nebylo hodně, tak dneska udělám jinou :-))

Unknown řekl(a)...

Mrkvový dort je můj druhý nejoblíbenější po sýrovém. Nedávno jsem měla, na akci Dny čaje a keramiky 2013 v Brně, úžasný mrkvový, úplně oranžový - nechápu jak se to tak mohlo upéct. Já ho mám vždycky jako ty takový hnědý. Možná nechat dýl naloženou mrkev v citronové šťávě...nevím. :)

Unknown řekl(a)...

PS: díky za sledování mého blogu :) :)

B V řekl(a)...

Monii, to by mně taky zajímalo, příště se musíš zeptat na recept :)

Na fotkách taky vidím vždy dort spíš do hněda, krásná oranžová barva musí být bomba :)

ps: není zač ;)

cookybook řekl(a)...

Moc pěkný blog:o) Podobný recept znám a dělám! Vynikající!

Zrzunka řekl(a)...

no nebyl nejlepší?:) já mrkvové miluju!

Kristina řekl(a)...

Mrkvové dorty jsou prostě skvělé :) A musím připojit obdiv za tu bezlepkovost!

Anonymní řekl(a)...

Čím nahradit kokos.tuk?;)

B V řekl(a)...

Třeba máslem... :)