neděle 20. října 2013

Čokoládový bezlepkový dortík s hroznovou marmeládou





Napadlo mně, že letos uvařím hroznovou marmeládu. Na trhu jsem koupila přes půl kila modrých hrozen, dvě jablka na zahuštění a řekla jsem si, toto musí fungovat. A funguje! :) 

Recept na hroznovou marmeládu:
700 g modrých hrozen na víno
2 jablka
šťáva z 1/2 citronu
vanilka

Opláchnuté bobule jsem trochu rozmačkala a vařila 20 minut. Občas zamíchejte a když se kaše začne trošku zahušťovat, přepasírujte. Stačí přes drátěný cedník, bohužel jsem doma nic lepšího nenašla. Přidala jsem rozmixovaná jablka bez jader. Za stálého míchání jsem vařila, dokud jsem nedostala dostatečně hustou marmeládu, počítejte zhruba 40 minut. Na konci jsem přidala vanilku. 
Jsem nesmírně spokojená, přes týden se vydávám na trh pro další várku, abych naplnila špízku voňavou hroznovou marmeládou. 

Piškotové těsto dortíku už znáte :) Je to moje oblíbené těsto na kakaový piškot. Použila jsem poloviční dávku na dortovou formu o průměru 14 cm:

60 g mletých mandlí
2 vejce
1,5 lžíce medu
1,5 lžíce kakaa
jedlá soda
vanilka

Žloutky jsem rozšlehala s medem, přidala kakao, madle, jedlou sodu a vanilku. Nakonec jsem opatrně přimíchala sníh z dvou bílků. Rozlijeme do dortové formy s pečícím papírem a pečeme na 170 stupních.

Pokud toužíte po jednoduchém a lehkém dezertu, který vám zpestří tyto nádherné podzimní dny, kakaový piškot s hroznovou marmeládou je perfektní. Taková voňavá domácí buchta s domácí marmeládou k nedělní kávičce.


K dalšímu dezertu patří další víno. Byla jsem zvědavá, jak si Vinorum poradí s dezertem, který je vlastně taky veden kyselejším hroznovým džemem. Výběr padnul na Cuvée 13 vinařství Sauska z vinařské oblastí Villány v Maďarsku.
Červené víno rubínové barvy je suchého charakteru a markantní chuti. Přiznám se, trochu mně překvapil výběr, dezertní víno si představuji sladké. Ale vzhledem k tomu že jsem hroznovou marmeládu nesladila, zůstala taky trpká, není to hroznová šťáva nebo sladký burčák, jsou to čisté hrozny s nádechem jablek. Tím pádem by asi sladké víno nezapadalo do obrazu. Kakaový dezert a suchá kyselkavá hroznová chuť se hezky doplňují, a to nejen ve formě marmelády, ale i ve víně. Cuvée Sauska je intenzivní, suchá hřejivá chuť se rychle rozplyne na celém jazyku, kořenění je jemnější. Není ale těžké, proto se s dezertem hezky popíjí a příjemně se pokračuje i pro odevzdání dezertního talíře. 

2 komentáře:

Green Little Talk řekl(a)...

Super recept :) tá hroznová marmeláda ma úplne očarila :)

gabrielakre řekl(a)...

Jee to musí být mňamka:) děkujeme za recept:))