pondělí 4. listopadu 2013

Borůvkové smoothie s makovým mlékem

makové mleko smoothie paleo scd bez laktozy



Zdravá a hezká snídaně/svačinka. 
Skupinka paleo/primal na FB je perfektní, dostala jsem tam odkaz na výrobu makového mléka. Pokud potřebujete inspiraci nebo máte nějaký dotaz, doporučuji se tam mrknou. Navíc je milé, že je skupinka benevolentní a smíšená, nemusíte se obávat drsných pravidel a nepříjemných poznámek. 

Mák je výživově hodnotná surovina, 100 g máku obsahuje až 390 mg hořčíku. Tím se doufám stane nahrážkou šumáků, které piju v hojném množství. 

Recept na výrobu makového mléka jsem vzala z portálu Yoga Guru, vlastně děkuji Lukášovi, že mi ho poslal. Chuť je lahodná, konzistence krémová. Aroma máku je výrazně cítit, mně chutná. Jen tak samotné ho konzumovat asi nebudu, ale do moučníků a do smooties se hodí výborně. 

Makové mléko připravme den předem: Necháme přes noc namočit 100 g máku (nemletého) do 800 ml vlažné vody. Ráno promícháme, rozmixujeme a přecedíme. Největší práci dá cedění, já jsem to dělala přes malé husté sítko a mačkala lžící, ať mám co nejkrémovější konzistenci.

Na jednu porci smoothie potřebujeme rozmixovat:
300-400 ml makového mléka
1 banán
100 g mražených borůvek
špetku skořice



1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Zdravím a měla bych pár tipů k tomu makovému mléku, je to krom hořčíku i úžasný zdroj vápníku, takže kdo se třeba vyhýbá výrobkům z kravského mléka, je makové (i mandlové) mléko super varianta. Navíc, pokud se konzumuje samotné, bez přislazování či ovoce, působí v těle zásaditě a harmonizuje tak naši acidobazickou rovnováhu. :) Díky těmto stránkách teď i vím, co s tím "odpadem" po výrobě mléka, již brzy se vrhnu na výrobu makových krekrů. Skvělé! Děkuji za tyto stránky.