sobota 9. listopadu 2013

Divoký králík se svíčkovou omáčkou a hokkaido "knedlíky"



Divočina je intenzivní, nenechte se ale odradit, vhodnou přípravou a smetanovou lázní se nepříjemné aroma vytratí a můžete si vychutnávat neobyčejné jídlo. Pokud recept nepřipravujete z divokého králíka, naložení ve smetanové omáčce můžete zkrátit nebo přeskočit. Zas na druhé straně, škoda králíka ochudit o smetanovo- česnekový wellness :)

Králík, kterého jsme dostali, byl krásným jedincem svého druhu, vážil kolem dvou kil. Použili jsme tedy půlku, stehna a prsní část.

Na 6-8 porcí:
1 kg králičího masa (divoké nebo domácí)
100 g sádla
250 g mrkve
150 g pastináku
2 bobkové listy
2 g celého pepře
1 lžička mletého muškátové oříšku
šťáva z půlky citronu
1 lžička hořčice
300 g kysané smetany (domácí smetany)
sůl


na naložení:
400 g kysané smetany (domácí smetany)
6 stroužků česneku (rozmačkat)
sůl


Očištěné a naporcované kousky králíku nasolíme, naložíme do smetanové omáčky s česnekem tak, aby omáčka maso všude pokrývala. Nejlepší je plastová nádoba s dobře uzavíratelným víkem. V případě divokého králíka necháme odpočívat v ledničce cca 24-48 hodin. V případě domácího králíka stačí méně, několik hodin.

Kousky naloženého masa pak zlehka opláchneme, osušíme kuchyňskou utěrkou. 
Na sádle podusíme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka. Přidáme bobkové listy, pepř a kousky masa. Zamícháme, dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě. Po 15 minutách zalijeme horkou vodu, aby se každý kousek dostal pod vodu. Osolíme (opatrně, naložené maso je již slané), vaříme pod poklicí na mírném ohni, dokud králík nezměkne, tedy hodinku až dvě. Hodně záleží, jaké maso jste použili. 

Když je maso měkké, opatrně ho vybereme na talíř. Šťávu scedíme, zeleninu přepasírujeme do šťávy. Pomocí tyčového mixéru omáčku rozmixujeme, ať je opravdu hladká, dochutíme citronovou šťávou, hořčicí, dosolíme dle chuti. Důkladně rozmícháme smetanu a do krémové omáčky vrátíme kousky masa, vaříme ještě 5 minut a stáhneme z ohně. Starší recepty popisují omáčku zahustit moukou. Nejde ani tak o moje zásady, opravdu nechápu, proč by to bylo potřebné, omáčka je hustá, jemná, krémová. Smetana je jako bonus, omáčka byla i bez ní dokonale kořeněná, bohaté chuti. Popřípadě můžete použít i kokosový krém.  

Jako přílohu jsem zvolila dýňové "noky". Receptů je hodně, našla jsem recept u Mirka na Paleo Blogu a taky u Lucie na Delicious Blog, nakonec jsem si vytvořila vlastní variantu :) 

Vlastně už to nejsou ani tak noky, jsou měkké a vhodné pro nasávání omáčky, tak prosím rozhodněte, zda si je můžu dovolit nazvat "dýňové knedlíky" (recept si můžete přečíst tady). 

  



Představování vína z maďarských sklepů pro moji velkou radost pořád nekončí. Vinorum pro Vás připravilo další zajímavé víno, které naleznete taky v jejich nabídce, bílé víno Bartok od vinařství Gál Tibor.

Jemná zelenkavá barva a kyselinky jsou moc příjemné. Na první pohled jednoduché víno překvapí různorodostí. Voní sladkými květy, chutná po kyselejším ovoci, přitom na jazyku pracují kyselinky a objevuje se i koření. Promiňte mi nešikovný popis, vůně mi připomíná jablečný kompot, který jsme dělávali doma, se špetkou skořice a s hřebíčky. Celkově se toto víno stává osobním favoritem a vytlačilo Cabernet od vinařství Figula z prvního místa. Ne že by to byla nějaká soutěž :) 
A jak si poradilo víno s králíkem? Vinorum to nemělo lehké, králík je sám o sobě silně aromatický, k tomu sladké hokkaido… přesto trochu sladké a vyváženě kořeněné víno odhadlo rovnováhu mezi divočinou a sladkou přílohou a vytvořilo krásné souznění. 

Žádné komentáře: