středa 27. listopadu 2013

Dýňové curry





Připravme se na mrazivé období, kdy si můžeme dopřát hřejivé, pikantní jídla. Podzim a zima přímo vyžadují něco teplého a čím více koření, tím líp. Proto se u nás dostává do popředí oblíbená i indická kuchyně. 

Dnešní recept je vytvořen potřebou spotřebovat obrovskou hokkaido dýni a touhou po chuti indického koření. 

Na internetu naleznete spousta receptu na "squash curry", mně se moc nezamlouval ani jeden z nich. Proto mi doufám odpustíte vlastní experiment. 

750 g dýně hokkaido (čistá váha, nakrájeno na kostky)
1 velká cibule
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru (stejné množství jako česneku)
1 indický bobkový list (voní po skořici)
3 semínka celého zeleného kardamonu
1 lžička garam masala
1 lžička kurkuma
2 lžičky madras curry (Mild Madras Curry Powder zn. RAJAH, koupíte i v Albertu)
1 lžička celého římského kmínu
1/4 lžička mletého chilli
400 ml kokosového mléka (Alnatura)
200 ml rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
sůl

Cibuli, česnek a zázvor rozmixujeme. Přidejte i trochu olivového oleje, lépe se pak zelenina mixuje. Ve větším hrnci ohřejeme olej s kardamonem, římským kmínem a bobkovým listem. Z koření se hezky uvolní vůně do oleje. Kardamon a bobkový list vyhodíme. Přidáme cibulovou pastu a pomalu restujeme, cca 5 minut. Pak přidáme rajčatový protlak a vaříme spolu dalších 5 minut. Následuje koření, všechno přidáme a osolíme. Můžete již přidat i kokosové mléko. Kokosové mléko Alnatura z DM není homogenní, nic si z toho nedělejte, kousky se hezky rozpustí. Když už máme základ horký, důkladně zamícháme a ochutnáme, případně dosolíme. Přidáme na kousky nakrájenou dýni a dusíme pod poklicí. Každých pět minut zamícháme, vaříme, dokud dýně nezměkne. Dobrou chuť :) 

Beáta

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Boruvko, toto je naprosto genialni recept, ktery se mne (nekucharce) povedl hned napoprve. Je to primo lahoda, jedla jsem s masem, ale umlsavala jsem i jen tak;-)

Anonymní řekl(a)...

Luxusní recept! Děkuji

Trist řekl(a)...

Máte skvělý recept! Je od tebe hezké, že ses podělila o své zkušenosti. Miluju stránky, kde se člověk může dozvědět zkušenosti někoho jiného, jako jsou ty vaše. Také čtu různé recenze her. Mám ráda stránky s recenzemi online kasin https://newcasino-cz.com - také se dělí o své zkušenosti, stejně jako ty. Je to dobrá stránka, doporučuji ji číst!