úterý 7. ledna 2014

Bezlepková pizza z tapiokové mouky



První recept roku, a ihned vykročíme novým směrem :)

Jak jsem slíbila, v lednu si představíme nové mouky. Partnerem blogu se stává ADVENI, obchod specializovaný na přirozeně bezlepkové produkty, jejich eshop naleznete na Bezlepkova.com. Mají širokou nabídku různých zdravých mouk, vloček a semínek, podívejte se na jejich zajímavé produkty. Od ledna si ukážeme každý týden jeden recept se zdravou moukou. Doufám, že se vám nové experimenty zalíbí :)

Občas člověk touží baštit pizzu. Není na tom nic špatného, jen kdyby šlo vynechat bolesti břicha :) Zeleninové pizza těsto je dobrou alternativou, ale konzervativní jedinci tuto variantu odmítají a už i název považují za matoucí. Tak prosím, kompromis, ba víc, opravdu dobré těsto, a to bez mouky, bez ořechů a bez zeleniny :) Nebudu lhát, pizza dle návodu Romana Vaňka z knihy "Klenoty" je úplně jiná liga. Ale tato je ve své kategorii absolutním vítězem! Příprava je možná trochu netradiční, výsledkem je tenoučké, lehké, homogenní těsto, které se propeklo, pevně drží pohromadě a je i chuťově výborné. 

Na pizzu o průměru 35 cm potřebujeme (2 porce):
1 vejce
100 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
100 g strouhaného tvrdého sýru (Grand moravia nebo jiný dle chuti)
sušený česnek
sůl

Troubu zapneme na 250 stupňů, připravíme si plech s pečícím papírem a vymažeme olivovým olejem. Vejce, vodu, olivový olej a koření rozšleháme. Přidáme sýr a postupně zamícháváme i tapiokovou mouku. Těsto bude řídké a tekuté jako těsto na palačinky. Rozlijeme ho na pekáč a strčíme do trouby na 8 minut. 
Mezitím si připravíme základ a suroviny na pizzu dle chuti. Zvolila jsme rajčatový základ se sýrem a klobásou:

200 ml rajčatového protlaku (Gran Moravia)
bazalka
sušená cibule
sušený česnek
sůl

klobása a sýr 

Po osmi minutách těsto vyndáme, potřeme základní omáčkou a posypeme klobásou a sýrem. Vrátíme zpět  do trouby na 5 minut. Nejlepší je ihned z trouby :)


Vice informací na Bezlepkova.com
Co je to tapioka?
Škrobová bílá mouka z kořene manioku, bez výrazné chuti, přirozeně bezlepkový produkt. Bohatá na sacharidy, bohužel, nemá vzácné nutriční hodnoty, výborně se ale hodí na pečení, zahušťování, do bezlepkového těsta.

Nutriční hodnoty na 100 g:
energie: 358 kcal
bílkoviny: 0,19 g
sacharidy: 88,69 g
tuky: 0,02 g

Je tapioková mouka paleo nebo SCD?
Jedná se o kořenovou zeleninu, která je přirozeně bezlepková a je významným zdrojem sacharidů. Nespadá do skupiny nedoporučených potravin, tedy obilovin, luštěnin, brambor. Není také nepřirozená nebo uměle vyrobená. Zařazení do šedé zóny je tedy na místě. Dieta SCD tapiokovou mouku nedoporučuje, důvodem je vysoký obsah škrobu. Osobně považuji tapiokovou mouku za perfektní bezlepkový produkt. Lehce se s ní pracuje a výsledek mluví za sebe. 

18 komentářů:

HaF řekl(a)...

Právě od Adveni očekávám objednané zboží v nejbližších dnech a tapiokovou mouku tam mám též. Díky za ukázku, kam s ní. Člověk si musí na tu změnu jídelníčku zvyknout, ale na oplátku se mu otevírají daleko větší možnosti, než dřív. A pizza by mi asi občas opravdu chyběla!

Janka řekl(a)...

Dalšia pizza super.. hoci najviac mi chutí zatial cuketová, tú zje dokonca aj syn.. Ale mám doma gaštanovú múku a niečo z nej by ma potešilo :-)

Unknown řekl(a)...

Děkuji za představení něčeho nového. Tapiovou mouku rozhodně přidávám na seznam potravin, které musím v budoucnu vyzkoušet :)

B V řekl(a)...

Přiznávám se, taky by mi chyběla :) Janka, bude i něco z kaštanové mouky ;)

Anonymní řekl(a)...

Tapioka sa považuje za paleo stravu. Obsahuje prevažne CH. 100 g obsahuje malé mn.nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka. Kyselina listová (vitamín B9) je prítomná v množstve 4,5 mcg, železo 1,7 mg, vápnik 22,5 mg. Taktiež obsahuje 1,1 mg omega-3 kyselín, 2,2 mg omega-6 mastných kyselín a 0,7 gram vláknin.

chalve řekl(a)...

díky za tip na nákup, pizzu jsem ještě nikdy nedělala, ale chtěla jsem vždycky vyzkoušet tu květákovou.

Anonymní řekl(a)...

Díky za recept na pizzu, na nákup různých druhů mouky nemouky se chystám. Moc ráda se inspiruju na Vašich stránkách, opravdu skvělé bezlepkové recepty! Zdenka Štětinová

B V řekl(a)...

Děkuji :)

Anonymní řekl(a)...

Dnes jsem pizzu upekla a byla jsem opravdu mile překvapená. Byla výborná, děkuji za recept. Jindra

B V řekl(a)...

To jsem ráda :) Pizza je strašák bezlepkové kuchyně :D

Shareen řekl(a)...

Borůvko, při svých současných znalostech, vyměnila bys v tomto receptu vajíčko za psyllium?

B V řekl(a)...

No... dobrá otázka. Tapioková mouka je lepkavá, možná bych zkusila vajíčko vynechat celkem. Jednou jsem zkusila vynechat vejce i sýr, dopadlo to hrozně, musela jsem to vyhodit :D

Unknown řekl(a)...

Nejím mléčné výrobky, čím nahradím sýr v těstu?

Ivana řekl(a)...

Taky by mě zajímalo, zda je možná bezsýrová varianta. Nebo bez něj nebude těsto držet pohromadě?

Unknown řekl(a)...

Ahoj, chtěla bych se zeptat. Dnes jsem dělala pizzu, byla výborná. Ale těsto bylo hodně vláčné - jako žužlave :) nevite čím by to mohlo byt ? Nebo je tato pizza takhle normální ?:) díky Věrka

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, chtěla bych se zepatat jestli je tapiaková mouka to stejné jako tapiakový škrob. Nebo ne. díky předem za odpověd :)

Jitka Jitule řekl(a)...

Ahojky všem celiakům, kteří milují pizzu.
Mám recept na těsto,které se báječně hodí na pizzu, na štrůdl,či tenké ovocné řezy sypané žmolenkou:
2 kelímky neochuceného pomazánkového másla (klasické nebo bezlaktózové)
2 kelímky bezlepkové mouky Schar(na chléb)
trošku soli

Suroviny v míse důkladně propracujeme,až nám vzniklne hladký bochánek.Těsto pak zabalíme do fólie a necháme v chladničce 2 hod odležet. Pak si odebereme potřebný kus těsta a rychle rozválíme na pomoučeném válu,ještě lépší je rozválet těsto přímo na silikonovém plátu,se kterým to rovnou přeneseme na plech. Pomažeme rajčatovým základem s olivovým olejem a bylinkami,poklademe sýr, rajčata, šunku, ananas...prostě podle chuti a dáme péct do trouby.Kdo chce pizzu křupavou, dá holé těsto na 7minut předpéct a pak dává ingredience. To je taková dobrota, že si tohle těsto určitě zamilujete.

No a sladká varianta? Na rozválený plát(už přenesený na plechu) dáme náplň jako na jablečný štrůdl, zavineme a potřeme vajíčkem. A šup do trouby.
A ovocné tenké řezy: plát rozválíme trochu silnější,poklademe ovoce,osladíme,posypeme žmolenkou z jemné rýzové mouky,másla a cukru. Úplně úžasná varianta je s borůvkami.
DOBROU CHUT PŘEJE JITKA



shislest řekl(a)...

k3x66z1d38 u5g64c1j04 a7x47t3b97 p5x77e7a22 g2d71h4a17 s4n34m1q19