středa 18. prosince 2013

Tipy a triky pro pečení

paleo cukrovi bezlepkove cukrovi



Vánoční pečení mám úspěšně za sebou :) Letos jsem toho upekla víc a něco jsme upekla i víckrát. Pomocníci mi pomohli odhalit drobnosti, kterým bych sama nevěnovala pozornost. Pro zaručený úspěch si přečtěte, na co si dávat pozor :)

1) Med není vždy stejně sladký
Snažím se používat míň medu, zatím je to částečný úspěch, do receptů ho míchám s jiným sladidlem. Je dobré si uvědomit, že med nemá konstantní sladivost jak cukr. Sladivost se od druhu liší a povedlo se mi najít i med, který pečením ztratil sladkou chuť. Proto těsto i krém vždy ochutnejte. Navíc je pocit sladkého individuální.

2) Med se rychleji připálí
V porovnání s cukrem se rychleji připálí, proto píšu všude nižší teploty. Hlídejte si troubu.

3) Ořechové těsto musí zůstat světlé
Ořechové těsto při pečení hlídejte, když začíná hnědnout, ihned vytáhněte, jinak bude hořké.

4) Ořechy mlít jen najemno
Když jsou ořechy pomleté jen hrubé, těžce pak uděláte pařížské rohlíčky. Těsto totálně teče a ucpává se i cukrářský pytlík. Bohužel to už nejde napravit. Když zahustíte, těsto bude tvrdé, je těžké ho vytlačit z pytlíku a rohlíčky nebudou hezké. Dodržujte poměry.

5) Troubu musíte předehřát
Pokud tak neučiníte, nemáte šanci těsto kontrolovat a regulovat teplotu dle potřeby. Med a vlašské ořechy jsou choulostivé (trochu přeháním, ale nechci, abyste museli něco vyhazovat). A každá trouba je jiná. Pokud je trouba studená a vložíte do ní plech s lineckým, prvních pět minut se nic neděje, ale to neznamená, že se vám v 10. minutě vše nespálí.

6) Plechy v troubě
Bohužel, pokud nemáte profi troubu, která hřeje všude rovnoměrně, musíte si těsto hlídat. Vánoční pečení je choulostivé v tom, že pečete drobné kousky. Teplotní rozdíly v troubě poznáte lehce. Vzadu už kokosky chytají barvu, v přední části jsou pořád bílé. Tak plech otočte. Stejně to tak je se spodním a vrchním plechem, teď peču i tři plechy najednou, dá se to lehce zvládnout, jen si musíte plechy hlídat.

7) Doba pečení
Není konstantní, je doporučená. Když pečete jak na běžícím pásu, musíte si uvědomit, že se může doba pečení krátit. Třeba i tím, že je plech ještě horký. Protože když dopeču jednu várku, vytáhnu jen pečící papír s upečeným cukrovím a ihned vložím další várku, kterou jsem si na další pečící papír už připravila. Je evidentní, že to bude trvat méně. Taky není jedno, jestli pečete 1, 2 nebo 3 plechy naráz. Záleží od trouby a od funkce.


2 komentáře:

chalve řekl(a)...

senza rady. Určitě využiju, jelikož moc často nepeču, tak se rady od zkušených vždy hodí.

Anonymní řekl(a)...

Čím nejlépe namlet ořechy, aby byly opravdu najemno??? Zkoušela jsem už předem je namlet na masovém strojku a poté rozmixovat....ale nevím...mixér stolní na to nefunguje, tak k tomu použiji jen ruční...