úterý 21. ledna 2014

Dýňovo-slunečnicové chlebíky

paleo scd bezlekovy chleba s dynovou moukou


Nejžádanějšími recepty jsou vždy nové nápady na chleba. Ať už je alternativ na snídani, kolik chce, chleba je prostě chleba a myslím, že se to v dalších letech v naší kuchyni moc nezmění. Snadno si představíme, čím namazat, naplnit, jen ten základ, kdyby byl dobrý a jednoduchý :)

Známe více druhů pečiva, tentokrát jsem se zaměřila na "sendvičové". Něco, co můžete namazat a připravit si rychlou svačinu. Ideálním řešením je chlebová placka, kterou pak nakrájíme na libovolné rozměry.


Na placku 25 x 20 cm (9 ks):
50 g mandlové mouky Adveni
30 g slunečnicové mouky (mleté slunečnicové semínka)
3 vejce
špetka jedné sody
sůl

Připravíme si plech s máslovým pečícím papírem a zapneme troubu na 150 stupňů. Vejce našleháme (pomocí mixéru to trvá cca 3 minuty). Mouky, sůl a jedlou sodu zamícháme a přidáme do vaječné pěny. Opatrně zamícháme a rozlijeme na pečící papír. Pečeme 15 minut. Tato placká potěší hlavně ty, kteřích intenzivnější ořechové chlebíky moc neoslovují. Chuť je mnohem jemnější, až bych řekla nevýrazná, proto chutná skvěle i s chuťové výraznou pomazánkou. 





Dýňová mouka
Je vyrobena z dýňových semínek, které jsou zdravé složením i účinkem na naše zdravý. Mouka je jemná a výrazné zelené barvy. Semínka obsahují vzácné vitamíny, minerální látky a aminokyseliny. Působí blahodárně na organizmus, na krevní tlak, krevní cukr, při ochraně prostaty, atd. Více zajímavých informací o dýňové mouce se dozvíte na stránkách Bezlepkova.com.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

boruvko,
a ty orechy normalne meles jen v klasickem mixeru? nebo mas neco specialniho?

B V řekl(a)...

Ano, mandle, slunečnicové semínka, vlašské ořechy, lískové ořechy, mák melu pomocí klasického mixéru. Speciální jsou mouky, jako třeba dýňová, jsou jemnější a mají i nižší obsah tuku, proto se chovají i při pečení jinak.

Madla řekl(a)...

Tý br´do, tak to musím vyzkoušet! Jsem zvědavá, jestli se mi to podaří i bez spešl mouky, jen s pomletými semínky a ořechy.

LABlackPepper řekl(a)...

Ahoj, placky vypadají tak skvěle, že jsem musela vyzkoušet. Nemaje dýňové mouky ani váhy (jaká hanba!) namlela jsem v mixéru 100g pytlíček dýňových semínek, hodila k němu asi lžíci umletých mandlí a dál postupovala podle receptu.
Výsledek?
Výborné placky! Jsem ráda a vděčná, že mám čím si vytřít omáčku z talíře. Mimo jiné. ;-)
Takže moc děkuji a se srdce doporučuji všem.

Madla řekl(a)...

Tak já jsem taky postupoval ajako LABlackPepper a musím vyjádřit svou naprosotou spokojenost! Jenom jsem teda těsto krapet přesolila, ale jinak jsem mo cpsokojená. Když jsem sice viděla "těsto", tak jsem si říkala, co může asi tak z omelety s dýňovýma semínkama vzniknout, ale nakonec veliká spokojenost.
Jdu testovat další recepty!

B V řekl(a)...

:D omeleta

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, ty vejce šleháš celé nebo nejdřív sníh z bílků a žloutky přidáš potom? Dekuju :)

Anonymní řekl(a)...

Me ta dynova mouka Adveni hodne zklamala, cekala jsem vnasi vyzive na 2 mesice a pak ji musela opakovane presivat a mlet a cast sla do odpadu. Byly v ni takove ostre kousky, ktere ani po upeceni chleba, noku nezmekly.
Mnohem vic se mi osvedcilo delat si vlastni-mam to jako odpad z dynoveho mleka, ktere v tuto chvili u me hraje prim. Namocim cca 25 seminek pres noc,rano scedim,doplnim na 200ml vodou a umixuji ponornym mixerem-pres gazu prefiltruji a vymackama a to co zbyde dam ususit - na neco to rozprostru-nejlepe na latkovy pansky kapesnik. Druhy den nebo obden to jde to dost hezky od sebe, protoze je tam zachovana stale cast tuku a vymenim ponorny nastavec u meho stareho Braunu za takovou tu nadobku s 1 britem,co je na orisky a masu a tu ususenou hmotu s pripadnymi hroudkami v tom minutu projedu a to je moucka.Neni tucna, zadne ostre zbytky, co skripou mezi zuby jako u Adveni.
Taktez delam slunecnicovou, neni pak tak mastna jako kdyz se jen rozmixuji semninka a mleko se da take pouzit na piti,ja v mlecebohuzel citim takovu kyselost dost mozna zavislou na druhu slunecnice,ktera mi caje vadi a tak ho nepiju.