čtvrtek 16. ledna 2014

Jehněčí gyros




Gyros je slavný a chutný řecký pokrm. Pravděpodobně ho zná každý z nás, gyros prodávají skoro v každém druhém okénku jako fast food. Pokrm dělají na rotačním grilu, ale lze napodobit i doma bez speciálního přístroje. Právě proto jsem napsal recept, podle kterého můžete upéct voňavé mediteránní jídlo. Stačí k tomu už jen trocha fantazie, a z populárního fast foodu se stane zdravý bezlepkový pokrm.

Ingredience na koření:

9 lžic soli
3 lžíce sladké papriky
1 lžíce pálivé papriky
1 lžíce bílého pepře
1 lžíce černého pepře
3 lžíce sušené petrželky
2 lžíce sušeného česneku
3 lžíce oregana
¾ malé lžíce skořici
¾ malé lžíce fenyklu
¾ malé lžíce římského kmínu


Ingredience na gyros:

1 kg jehněčího masa
3 středně velké cibule
4 stroužky česneku
1 dcl olivového oleje
1 dcl slunečnicového oleje
  
Kořenící směs si přichystejte a namíchejte den předem. Dostanete lepší výsledek, pokud použijete celé koření namleté v hmoždíři. Kořenící směs nechte odstát přes noc, aby se chutě pěkně spojily.

Druhý den maso opláchněte, zbavte zbytečného tuku, a nakrájejte na cca 5x5 cm kousky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky a česnek prolisujte. V misce s pokličkou smíchejte maso s kořením na gyros (4-5 lžic), přidejte cibuli a česnek, přilijte olej. Vše důkladně zamíchejte. Maso marinujte v uzavíratelné dóze v lednici 2 až 4 dny, nezapomeňte vařečkou každý den promíchat. Pečte v troubě cca 1,5 hodinu pod alobalem na 160 stupních, pak dalších 30 minut bez alobalu na 200 stupních (na funkci zapékání/gril, občas otočit).

Kousky masa nakrájejte na tenké plátky, servírujte s omáčkou tzatziki a chilli, srolované do salátového listu s cibulí a kousky rajčat.


Tipy a triky:

-         Gyros můžete dělat i z vepřového nebo drůbežího masa. Vepřové maso stačí marinovat jeden den, drůbeží několik hodin.

-         Upečené maso nechte vychladnout, je pak snadné nakrájet na tenké plátky. Nakrájené maso opatrně promíchejte s vypečeným olejem (stačí několik lžíc).

-         Tzatziki je velmi chutná omáčka a zdůrazní mediteránní chuť masa. Zamíchejte vysokotučný jogurt nebo nejlépe domácí smetanu s nastrouhanou a vymačkanou okurkou a prolisovaným česnekem. Přidejte špetku soli a jemně nasekaný kopr. Pokud vám kopr nechutná, vyzkoušejte  mátu.

-         Na zpestření chuti masa vyzkoušejte různé omáčky: chilli omáčka, česneková nebo domácí majonéza se slaninou.

-         V Řecku do pita chlebu přidávají i smažené hranolky. Můžete zkusit do salátového listu zabalit batátové nebo celerové hranolky.

Gyros koření vydrží 3-4 týdny, pak doporučují namíchat čerstvou směs.

Tomáš









Žádné komentáře: