čtvrtek 16. ledna 2014

Jehněčí gyros




Gyros je slavný a chutný řecký pokrm. Pravděpodobně ho zná každý z nás, gyros prodávají skoro v každém druhém okénku jako fast food. Pokrm dělají na rotačním grilu, ale lze napodobit i doma bez speciálního přístroje. Právě proto jsem napsal recept, podle kterého můžete upéct voňavé mediteránní jídlo. Stačí k tomu už jen trocha fantazie, a z populárního fast foodu se stane zdravý bezlepkový pokrm.

Ingredience na koření:

9 lžic soli
3 lžíce sladké papriky
1 lžíce pálivé papriky
1 lžíce bílého pepře
1 lžíce černého pepře
3 lžíce sušené petrželky
2 lžíce sušeného česneku
3 lžíce oregana
¾ malé lžíce skořici
¾ malé lžíce fenyklu
¾ malé lžíce římského kmínu


Ingredience na gyros:

1 kg jehněčího masa
3 středně velké cibule
4 stroužky česneku
1 dcl olivového oleje
1 dcl slunečnicového oleje
  
Kořenící směs si přichystejte a namíchejte den předem. Dostanete lepší výsledek, pokud použijete celé koření namleté v hmoždíři. Kořenící směs nechte odstát přes noc, aby se chutě pěkně spojily.

Druhý den maso opláchněte, zbavte zbytečného tuku, a nakrájejte na cca 5x5 cm kousky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky a česnek prolisujte. V misce s pokličkou smíchejte maso s kořením na gyros (4-5 lžic), přidejte cibuli a česnek, přilijte olej. Vše důkladně zamíchejte. Maso marinujte v uzavíratelné dóze v lednici 2 až 4 dny, nezapomeňte vařečkou každý den promíchat. Pečte v troubě cca 1,5 hodinu pod alobalem na 160 stupních, pak dalších 30 minut bez alobalu na 200 stupních (na funkci zapékání/gril, občas otočit).

Kousky masa nakrájejte na tenké plátky, servírujte s omáčkou tzatziki a chilli, srolované do salátového listu s cibulí a kousky rajčat.


Tipy a triky:

-         Gyros můžete dělat i z vepřového nebo drůbežího masa. Vepřové maso stačí marinovat jeden den, drůbeží několik hodin.

-         Upečené maso nechte vychladnout, je pak snadné nakrájet na tenké plátky. Nakrájené maso opatrně promíchejte s vypečeným olejem (stačí několik lžíc).

-         Tzatziki je velmi chutná omáčka a zdůrazní mediteránní chuť masa. Zamíchejte vysokotučný jogurt nebo nejlépe domácí smetanu s nastrouhanou a vymačkanou okurkou a prolisovaným česnekem. Přidejte špetku soli a jemně nasekaný kopr. Pokud vám kopr nechutná, vyzkoušejte  mátu.

-         Na zpestření chuti masa vyzkoušejte různé omáčky: chilli omáčka, česneková nebo domácí majonéza se slaninou.

-         V Řecku do pita chlebu přidávají i smažené hranolky. Můžete zkusit do salátového listu zabalit batátové nebo celerové hranolky.

Gyros koření vydrží 3-4 týdny, pak doporučují namíchat čerstvou směs.

Tomáš









1 komentář:

vicncd2abm řekl(a)...

If a mildew shape causes the plastic to cool in an inconsistent manner, your plastic half will be weak to defects. You can limit this danger by making sure the mildew walls are uniform in dimension, so your half solidifies evenly. Ideally, a plastic injection mold’s walls must be no thicker than 4 millimeters and no thinner than 0.5 millimeters. Keep in thoughts that the thicker the wall, the longer every cycle will take. You can recycle any leftover plastic that isn’t {part of|a half of} the final product by grinding it up. This by-product of the method is called as} “re-grind.” If you've have} liberrway stylus pen enough regrind, it can be be} combined with virgin materials and used in the course of.