pátek 14. března 2014

Vanilková zmzlina bez lepku a bez laktózy



paleo scd zmrzlina bez lepku bez laktózy



Přiznávám se, ačkoliv máme pro zdravou výživu nadšení, měli jsme svoje neřesti. Největší byla asi zmrzlina. Jednou jsem ale zbytek zmrzky zapomněla vložit zpátky do mrazáku a ráno jsem si slíbila, že si zmrzlinu nikdy více nekoupím. Jak roztála, pěna z rostlinného tuku zachovala tvar, jen z ní vytekla voda a lepkavá hmota. Bylo to opravdu nechutné a bylo vidět, že je plná chemie. Ne že bych neuměla číst, ale člověk si občas neuvědomuje, že smetanové krémové produkty nemusí obsahovat smetanu, že jsou plné náhražek a aditiv. Představujete se ovoce, vanilku, smetanu a ono je to vlastně kukuřičný sirup s rostlinným tukem, který vedle krávy ani nestál. 

Zmrzlina se u nás pak objevila na první večeři Restaurant day Brno, ale v úplně jiné podobě: domácí, plná vanilky a kokosového krému, lahodná a krémová. 

Recept je poměrně jednoduchý. Musím se ale přiznat, že jsem sama neochutnávala, do července jsem na Whole30 a svoje rozhodnutí beru vážně. Naštěstí mám chutě dávno za sebou, tak mi nedělá problém připravit něco ostatním. Nebojte, testovací četa byla přísná :)

Ingredience:

1 l kokosového mléka (nejlepší je Alroy-D, v Brně koupíte na vietnamské tržnici na Olomoucké)
10 žloutků
minimálně 150 medu (nebo jiné sladidlo dle chuti)
1 vanilkový lusk

Připravte si do většího kastrolu (5 l) s horkou vodou (1 l) menší kastrol (cca 3 l) a ohřívejte nad mírným ohněm. Nechte roztát kokosové mléko a přidejte rozkrojený vanilkový lusk a vyškrábanou vanilku. Připravte si 10 žloutků a našlehejte je, mezitím ale kontrolujte i kokosové mléko. Když se z kokosového mléka začne odpařovat (v žádném případě ale neuveďte do varu!), dvě naběračky horkého mléka našlehejte do žloutků a opatrně je pak za stálého šlehání přidávejte do horkého mléka. Doslaďte, ochutnejte a nepřestávejte šlehat. Já jsem měla pomocníka, abych mohla neustále šlehat. Po 2-3 minutách stáhneme z ohně a šleháme dál ještě deset minut. Rozlijeme do plastové dózy a vložíme do mrazáku. 

Za 3 hodiny dózu vyberte a studenou (ale ještě pořád ne tuhou) směs rozmixujte. Vraťte do mrazáku na další dvě hodiny. V ideálním případě se zmrzlina rozmixuje co 2 hodiny, ale pokud ji necháte přes noc v mrazáku a následně mixujete každé dvě hodiny, taky se nic nestane. Zmrzlina je hotová, dokud je dostatečně tuhá, ale i krémová a není ledová (rozmixovat cca 3-4x). 

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Vypadá úchvatně! Já se nemůžu nabažit mé Čokoládovo kokosové zmrzliny, kterou dělám jen z mražených banánů:-) Velice jednoduché. Recept najdeš tady: http://www.rawmanrawoman.com/10-moje-narozeninovaacute-vegan-zmrzlina-268oko---koko.html
Rawoman - Andrea :-)

Anonymní řekl(a)...

Do mrazaku se to hodi takove horke..? To se mi rozmrazi vsechno co tam je.. :(