pátek 18. dubna 2014

Dýňové bezlepkové housky




Hádejte, co bylo v Zajíci v krabici? :) Dýňová mouka! Je to jemná, moc chutná a krásně zelená mouka, která se výborně hodí na bezlepkové pečivo. 

Na 4 housky:

100 g mletých lněných semínek
150 ml vlažné vody
10 g psyllia
sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti)
špetka jedlé sody


Psyllium zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc odpočívat. Do rána se vytvoří hustý gel, který bude základním pojivem housek. Všechny suché ingredience důkladně smícháme a zapracujeme je do gelu. Vytvoří se nám elastická hmota, kterou rozkrojíme na čtyři porce a vytvarujeme placaté a kulaté housky (výška cca 1,5 cm). Poskládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě 45 minut na 180 stupních.
Když jsou hotové, hezky nakynou a jsou měkké, musíte je nechat úplně vychladnout. 


25 komentářů:

Simonka řekl(a)...

Je možné si dýňovou mouku vyrobit? Z loupaných dýňových semínek v mlýnku? nebo se ta kupovaná nějak liší? Děkuji

B V řekl(a)...

Ta kupovaná je extra jemná a zbavená i tuku. Jako zkusit to určitě jde a výsledek bude jistě fajn, ale ta mouka je opravdu výborná :)

Unknown řekl(a)...

Ahoj, mozem niecim nahradit psyllium? DIky

Anonymní řekl(a)...

No, nápad to byl dobrý, ale mé psyllium a rozmíchané suroviny z toho udělaly po upečené něco v konzistenci cihly. Chutnalo dobře, příště budu muset dát teda o dost víc vody, ať je to trochu vláčnější než to bylo.

B V řekl(a)...

Nevím, já ten poměr voda/psyllium používám pořád, zatím jsem je nidky neměla tvrdé. Možná příště :)

B V řekl(a)...

Kristina: psyllium nahradit moc nejde, nic dalšího mě nenapadá. Nechutná ti, nebo nevíš, kde ho koupit?

Martin Jirsák řekl(a)...

Dala jsem jen polovinu psylia a také nebyly tvrdé. Akorát jsou hrozně mrňavé. Děti jsou z nich na větvi, ale mě nějak rozměrově nestačí :-) Chuť dobrá.

B V řekl(a)...

Jsou menší, protož jsou nutričně hodnotnější, rychleji zasytí :)

Unknown řekl(a)...

Borůvko,
vypadají skvěle, určitě moc ráda vyzkouším :-).
Chci se zeptat - když mi vadí droždí a prdopeč (břicho mám jak balon či zvracím), bude psylium v pohodě? Nemáš s tím, prosím, zkušenost?

(mmetla: bála bych se, že když přidáš víc vody, tak budou ještě víc tvrdé. Pravděpodobně to bude troubou. Borůvka už má poměry vyzkoušené a fungují. Co přidat raději lžičku oleje?)

Anonymní řekl(a)...

chtěla jsem se zeptat, jak odměřujete 10 g psylia? Je to třeba kávová lžička nebo dvě? Děkuji :)

B V řekl(a)...

Májí, psyllium se celkem dobře toleruje, je to prosté vláknina navíc, nevím o tom, že by někomu vadila.

B V řekl(a)...

Dvě polévkové lžíce (cca), ne vrchovaté. Měřím vše kuchyňskou váhou, to je potom jednodušší :)

Anonymní řekl(a)...

Kristyna Kubicova, ja namisto Psyllia pouzivam chia seminka, staci je namocit cca na 10-15 minut a vytvori se z nich takove zele. Drzi i jine mouky pohromade, takze bych to vyzkousela i s tou dynovou ;-)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Vás, skúšali sme tento recept a výsledok bol úžasný. Ďakujem veľmi pekne, ste pre nás inšpiratívna :o))
Jana

Anonymní řekl(a)...

Musím říct, že mě houstičky zklamaly. Dělala jsem je přesně podle receptu, vše jsem odvážila, ale jsou tužší a navíc dost slané. Nedala jsem ani půlku lžičky. Škoda...

Anonymní řekl(a)...

Vyzkoušela jsem, povedly se a chutnaly mi. Děkuji za recepty! G.

Anonymní řekl(a)...

skvely recept, su krasne nadychane (ja som spravila 15 malych namiesto 4 velkych + soli som dala iba polovicu a vrch posypala kminom)

Anonymní řekl(a)...

Dobré, ale příšerně slanéééé :-D
Lendy

Káča řekl(a)...

Dobrý den, pekla jsem z konopné mouky, protože jsem dýňovou neměla, a ubrala trochu soli, ale byly vynikající, nadýchané a hotové raz, dva...vlákninu jsem ani nenamáčela tak dlouho a vyšly skvěle. Děkuji za recept :)

Anonymní řekl(a)...

Pekla jsem je dnes poprvé a místo lněného semínka jsem dala mletá slunečnicová semínka - housky jsou naprosto fantastické :-) Dělala jsem už více paleo pečiva (ale podle Vás poprvé) a takto měkoučké a dobré jsem pečivo ještě nikdy neměla :-) Děkuju za úžasný recept :-)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, úžasná stránka, jsem nadšená, chtěla bych vyzkoušet, ale ty mouky jsou pro mně problém. Žiji v UK a nevím, kde je koupit. Zkoušel už někdo a mohl by mi poradit? Děkuji moc Monika

Martinique řekl(a)...

Včera jsem zkusila péct podle tohoto receptu, jen jsem vyměnila dýňovou mouku za pohankovou. Výsledkem bylo cca 15 menších houstiček, resp. placek, protože moc nevykynuly. Nicméně chuťově jsou skvělé! Příště zkusím variantu z konopné mouky.
Děkuji moc za recept! Jsem nadšená, že je tak jednoduchý a využívá lehce dostupné suroviny. Navíc toto pečivo opravdu dobře zasytí a navíc výrobní cena je velice příjemná.

Jana řekl(a)...

Housky jsou výborné...peču již dlouho...po informaci že není vhodné nijak tepelně upravovat lněné semínko se ptám...je možné nahradit něčím jiným? Děkuji za skvělé recepty :) Jana

yanmaneee řekl(a)...

supreme
jordan shoes
kobe shoes
golden goose
golden goose sneakers
moncler
yeezy boost 700
off white x jordan 1
curry 8 shoes
kobe sneakers

tashee řekl(a)...

i2e05q3i78 s9g64g5k89 n7w93a6w61 h5c44q7u34 f1l76s6d06 d6v54n8m35