středa 16. dubna 2014

Karbanátky s medvědím česnekem




Mleté vepřové maso je neprávem trochu utlačované. Nemůžeme pořád jíst steaky a navíc si myslím, že by se mělo zužitkovat všechno maso, když už zvíře porazíme. 
Jenomže... když si kupujete mleté maso, většinou je to zajíc v pytli. Navíc se šikovní prodejci snaží směs "vylepšit" a vytvořit z masa i tak podezřelého původu co nejvíce hmoty. Přidají trochu škrobu, trochu krve, trochu vody, nějaký stabilizátor, mlýnek snese všechno a červená barva zakryje cokoliv.

Pak existuje jiný svět, nešizený, kde je i obyčejné mleté maso extra třídou. 
V My Food Marketu třeba koupíte i vepřové maso výjimečné kvality a mleté maso se připravuje před vámi, z odřezků. V supermarketu koupíte mleté maso s obsahem tuku 30-40 procent (plus voda a chemie), tady si o více tuku třeba do karbanátků musíte říct. Namelou vám totiž odřezky z MASA. Obrovský rozdíl. A cenově bezkonkurenční: 85 korun za kilo bio vepřového je bez diskuse příjemná. Zdravé a kvalitní potraviny totiž nemusí být nutně i dražší.

Když už máte kvalitní suroviny, recept se stává druhořadým. Je jedno, co z takového voňavého vepřového připravíte, výsledek může být jedině vynikající. 

Recept na karbanátky s medvědím česnekem:
1 kg vepřového mletého masa
1 lžíce drcené sušené cibule
30 listů medvědího česneku nasekaného nadrobno
sádlo na pekáč
sůl

Připravíme si pekáč a vymastíme sádlem. Maso s kořením důkladně zamícháme a vytvarujeme kuličky velikosti pingpongového míče. Poskládáme je vedle sebe do pekáče, podlijeme vodou (stačí 100 ml), zakryjeme alobalem a pečeme hodinku v troubě na 150 stupních. Pak pečeme dalších 20 minut na vyšším stupni bez alobalu.




2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Milá borůvku,
vzhledem k tomu, že jste patřičně inovativní osůbkou, dovoluji se pozeptat, čím, resp. jakou ingrediencí byste zaměnila medvědí česnek, tak aby Váš recept, co nejméně trpěl.

Děkuji za odpověď.
Noemi Kovářová

B V řekl(a)...

Noemi, to je úplně jedno, dejte tam bylinku dle chuti: rozmarýn, pařitku, petžel, klidně i česnek nebo koření navíc dle chuti. Tady se může všechno :)