středa 2. dubna 2014

Srnčí v slanině a celerové chipsy




Co s tak krásným dárkem, jako srnčí stehýnko? Obléct do slaniny a přidat zajímavou zeleninovou přílohu. Jak vidíte, na whole30 nikdo nestrádá :)

Příprava je časově náročnější, ale jen tím, že se maso musí nechat odležet v nálevu, aby bylo šťavnaté.

Ingredience:
1 kg srnčího masa
20-30 dkg uzené slaniny na opalování
sádlo na vymazání pekáče
párátka a motouz

Nálev:
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
tymián
estragon
2 bobkové listy
kousek celeru
voda

Nejprve připravíme nálev: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Do většího hrnce umístíme maso v celku a zeleninu, zalijeme dostatečným množstvím vody a postupně uvedeme do varu. Vaříme pět minut, pak maso z nálevu vybereme a necháme maso i nálev vychladnout. Poté maso vložíme do větší uzavíratelné nádoby a zalijeme nálevem, přidáme i vařenou zeleninu, nesolíme. Nechámé dva dny v ledničce odpočívat.

Maso změkne, vybereme ho z nálevu, osušíme kuchyňskou utěrkou. Pomocí špejlí obalíme tenkými plátky uzené slaniny. Umístíme do pekáče vymazaným sádlem, zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 160 stupních zhruba 70-90 minut. 

Celerové chipsy:
Celer oloupeme a nakrájíme na tenoučké plátky, osmažíme (nejlpeší je použít sádlo). 

Žádné komentáře: