úterý 31. července 2012

Technology update

Přiznám se, focení mně nikdy nebavilo. Strom je jako strom (pro mně), příroda jako příroda, umělecké efekty hor, západu slunce mně nudí. Ano, někteří (ne já) umí vyčarovat krásné fotky, občas se pokochám. 
Můj první foťák jsem si koupila proto, že jsem šla na dovolenou poprvé s člověkem, který foťák neměl. Tak jsem si řekla, že si něco koupím. Moc jsem se tím nemazala, dala jsem si finanční limit, podívala na recenze a měla jsem jedinou podmínku, která nebyla moc profesionální: ať to má tělo a ať se to dá normálně chytnout do ruky, proboha ať to nevypadá jako mobil. Rozdíl mezi kompaktem a zrcadlovkou jsem neznala, vůbec mi nic neříkaly čísla, ani mně to moc nezajímalo. Tak jsem si dle recenzí pořídila Olympus SP UZ 600.
Musím říct, že jsem byla nad míru spokojená. Jako foťák na dovolenou ideální. 



Když jsem ale začala vařit a fotit, zjistila jsem, že mně focení baví, jen mi chyběl zajímavý předmět. 
Nejprve jsem jen vyfotila dílo. Večer, pod osvětlením, bordel z vaření byl taky vidět, talíř byl umazaný, ale říkala jsem si, jde přece o jídlo. No nešlo. Výsledek se mi vůbec nelíbil. Pak jsem si poprvé sedla a prostudovala, co ten můj foťák umí. To jsem tehdy zjistila, že k čemu slouží v menu jednotlivé položky. Google je náš přítel, tak jsem začala pátrat. 
"how to make good picture" - příliš nespecifické
"how to make good food pictures"- příliš rozsáhlé a nerozuměla jsem tomu

Pak jsem se nějak dopátrala j tomu, co to mám za stroj (kompakt), jaké to mám výhody, nevýhody.

"how to make good food pictures with compact camera"

To bylo ono. Narazila jsem na úžasné články, kdy se vysvětlovalo jednoduše a srozumitelně, proč a jak mám postupovat, jaké světlo zvolit, jaký režim, jak se vyvarovat chybám, jak eliminovat nedostatky kompaktního fotoaparátu. Tyto články byly přínosné a i když mám od profíka hodně daleko, aspoň se mi povedlo nafotit obstojné fotky, za které se aspoň nemusím stydět. Není to ono, chci se zlepšit, ale oproti ranému pokusu to je patrné zlepšení kvality.

Doteď jsem nafotila všechny fotky na webu kompaktem a některé fotky se mi opravdu líbí.
Jak jsem se ale ponořila do světa focení, dojmů, pojmů a možností, dospěla jsem k tomu, že bych chtěla začít fotit hezčí fotky. No prostě bych se chtěla rozvíjet. Asi den na toto rozhodnutí jsem objevila na Aukru rok starý DSLR (digitální zrcadlovku), přesně podle představ (a reálného finančního limitu).

Velké dilema bylo, zda si koupit Nikon nebo Canon. Rozhodnutí pak vyřešilo, že má Canon software v balíčku, který umožňuje připojení k počítači a na výsledek se můžu dívat přímo na obrazovce (LifeView). Tento software byl dle (jinak strašně moc ochotného) prodejce v odborném obchodu k ničemu, přece lze kartu strčit po focení hned do počítače a můžu si pak hrát, já ale nechtěla foťák na krajinu, ale přímo pro účely focení jídla a toto řešení se mi strašně líbí.
A taky jsem narazila na perfektní model na Aukru za skvělou cenu a je pořád v záruce. Je pravda, že to není foťák pro profíka, ale účel to plní, můžu se učit. Tak to je moje nová láska: sexy Canon EOS 1100d.


Přiznávám se, že jsem trochu podcenila obtížnost focení s digitální zrcadlovkou, mám se ještě co učit a není vůbec jednoduché naučit se používat i mozek při focení a myslet na ty všechny souvislosti (které si přečtu a pak zapomenu). Jsem ve fázi experimentu a jsem ráda za každou nerozmazanou fotku, kde je poznat, co jsem chtěla nafotit. Díky bohu je na webu spousta užitečných informací i pro začátečníky, tak doufám, že bude moje snaha dělat pěkné a zajímavé snímky postupně i vidět.

Zatím obrázky neupravuji. Protože to neumím. Snad naberu odvahu a postím se i do světa kouzel s Photoshopem.

Plány do budoucna:

1) Naučit se ovládat tuto krásku
2) Postavit si DIY ministudio pro focení
3) naučit se fotky upravovat