úterý 31. července 2012

The Men Who Made Us Fat



Zajímavý dokument. 
O tom, co se děje kolem nás a co nevidíme, co si neuvědomujeme, a kam náš svět spěje, a jaké to má následky. 

Líbí se mi přímo položené otázky a taky vysvětlení, z kterého si každý může odvodit, že věci nejsou tak jednobarevné. Je jednoduché hledat viníka, na kterého můžeme vše svalit. 

Já bych ale položila další otázku: Co můžu udělat já, abych se tomu všemu vyvarovala.
Dokument mi proto připadá trochu v pejorativním smyslu "americký". Hledá důvody, ale ne proto, aby našel cestu pro zlepšení, ale proto, aby mohl prstem ukazovat na ďábelský potravinářský průmysl. Vlastní odpovědnost nulová, vlastní iniciativa ke zlepšení minimální. 

Nemusí tomu tak být. Jsem přece člověk, který má právo se rozhodnout a možnost udělat všechno pro změnu. Může se rozhodnout, jestli budu nakupovat v supermarketu a koupím vše, co se mi líbí, co má vtipnou reklamu, atraktivní balení a chutná dobře (výsledkem chemického dochucování a návykového cukru). 

Nebo se můžu rozhodnout, že tyto produkty nekoupím. Nejsem nucena, abych kupovala kolu, čokolády, sušenky, buchty, polotovary. Mám možnost vařit, mám možnost nakupovat kvalitní suroviny. Nemůžu být tak omezená, abych kupovala nekvalitní extrémně zpracované potraviny, byla lína vařit z kvalitních surovin a pohoršovala se nad tím, jak je ten svět zkažený. Nemusíte se stát "Bio" člověkem, nemusíte radikálně měnit život. Není potřeba, abyste si dopřávali na večeři každý den mrkev. Každý mám možnost přiměřeně svým potřebám udělat něco pro sebe a zlepšit se. 

Pro začátek: začnete číst etikety a položte si otázku, zda toto všechno potřebujete. Není potřeba se stát radikálním ochráncem Země, stačí malé změny, aby se Váš život stal lepším. 

V neposlední řadě by to mohlo mýt vliv i na Vaše okolí. Protože vše se vším souvisí. Ale o tom příště.