úterý 28. srpna 2012

Bezlepkový smetanový dort s rybízem

smetanový


Růžový dort pro holčičky :)

Je to základní dort s jemným korpusem a bílým smetanovým krémem, který si můžete upravit a dochutit dle vlastní představy. Kešu s medem připomíná chuť jemných máslových sušenek, nebojte se experimentovat. Med používejte dle vlastní chuti. 

Použila jsem dortovou formu o průměru 16 cm.

Korpus:
150 g kešu namletých na jemno
3 lžíce medu

Základní vanilkový krém:
400 g domácí smetany (klidně použijte smetanu kupovanou, třeba v Lidlu mají 400 g smetany, 18 % tuku)
2 lžíce želatiny
1,5 dl horké vody
2 lžíce medu

Barvení krému:
 0,5 dl šťávy z červené řepy (Lažany, koupíte ve Sklizeno)

Zdobení:
Rybíz, jakékoliv jiné ovoce

Vykrojíme pečící papír na spodek formy. Pastu z kešu a medu natlačíme do formy. Vložíme do mrazáku.

Želatinu rozmícháme v horké vodě (čtěte návod na želatině!) a přilijeme do krému ze smetany, medu, vanilky. Teď jsem měla chuť na nějakou barvu, tak jsem krém zabarvila šťávou z červené řepy a jablek. Působivé :)

Krém jsem nalila na korpus a opět vložila do mrazáku. Po třech hodinách jsem dort přemístila do ledničky. 

Dort před servírováním zdobíme rybízem nebo jiným ovocem.