čtvrtek 16. srpna 2012

Lemon cupcakes - citronové muffiny s pěnou

citronové bezlepkové muffiny



Toužím po něčem sladkém. Chce to něco svěží, voňavé, sladké, chutné, krémové.

Ráda si prohlížím stránky kuchařů a hlavně miluji cukrářské výtvory. Takové ty úchvatné překrásné dobroty mně vždy dostanou. Zrovna ujíždím na stránkách Bakerelly a tečou mi slinky.

Musím něco taky vyrobit! Samozřejmě se musí recepty upravovat a vymyslet, ale vařit bezlepkově neznamená žádnou tragedii, chce to jen trochu kreativity.

Dejme tomu styl a šmrnc! Cupcakes jsou malé roztomilé zdobené dortíky, zdají se být dobrou volbou. Krásné, šťavnaté, krémové.

Na 12 kusů:
200 g na jemno namletých loupaných mandlí
100 g měkkého másla
3 žloutky
100 g medu
vanilka
nastrouhanou kůru jednoho citrónu
šťáva z půlky citrónu
jedlá soda
špetka soli

Na krém:
Kokosový krém (pouze hustý vrchní krém, vodu ze spodku plechovky nepotřebujeme)
med
citronovou šťávu
vanilku

Máslo rozšleháme nejprve samostatně, pak přidáme mokré ingredience (med, žloutky, vanilku, citronovou šťávu i kůru). Do voňavého základu přimícháme mleté mandle se sodou a solí. Rozdělíme do muffinových forem a pečeme na 170 stupních cca 20-30 minut, kontrolujeme vpichem párátkem. Dortíky budou šťavnaté, voňavé, uvnitř se malinko drobí.

Kokosový krém dochutíme medem, vanilkou, citrónem. Krém je nejprve tekutý, pokud bychom podávali ihned, bude to omáčka, kterou dortíky při servírování zalijeme. Já jsem nechala krém přes noc tuhnout v ledničce, pak se dá krásně naservírovat na vrch dortíků.