úterý 14. srpna 2012

Okurky

okurky zavařované kopr chilli



První pokus v zavařování okurek dopadl dobře. Zkusila jsem několik variací. Křupavé, drobné nakladačky jsou opět ze zahrady.

Na 14 menších sklenic (cca 0,4 l)  jsem potřebovala:
cca 3-4 kg okurek
2 várky základní polevy (viz níže)
kopr
bobkový lis
chilli
nové koření


Základní poleva (jedna várka):
1 l vody
150 g medu
2 velké polévkové lžíce soli
300 ml octu
Stačí jen ohřát, ať sůl a med roztaje.

Sterilizace je popsaná tady. Okurky jsem umyla a drhla čistou (novou) houbičkou na nádobí. Naskládala jsem je do sklenic, přidala chilli, kopr, bobkový list nové koření dle chuti. Připravila jsem různé verze, kopr a bobkový list jsem přidala všude, chilli papričky a nové koření jen do některých skleniček. Dolila jsem základní polevou a pevně utáhla (nechala utáhnout) víčka. Na spodek kastrolu jsem ustlala z novin, naskládala skleničky a zalila vodou. Vařila jsem na mírném ohni, vařila jsem 30 minut od varu. Naskládala jsem je do staré peřiny, ať vychladnou pomalu.