neděle 3. března 2013

Jak sestavit paleo jídelníček? I.

Začátky jsou těžké, informací je hodně, není divu, že je člověk trochu nesvůj.

Moji zásadou je, důvěřuj ale prověřuj. Je sice pravda, že jsem nalezla spousta zajímavých informací a jsem vděčná za každou radu, je potřeba ale respektovat vlastní potřeby a reakci těla. Proto beru tyto informace jako východisko, otestuji je v praxi a pak uvidíme. Každopádně je dobré se držet několika obecných rad. Natrefila jsem na několik komolení paleo stravy, neříkám, že je všechno špatně, ale přece by bylo vhodné nalézt v tom stravování nějaký systém. 

Jak začít s paleo stravou?



Prvním krokem je potřeba vynechat:
- obiloviny, rýži, brambory
- cukr (bílý řepní, třtinový, kukuřiční sirup, ...)
- nekvalitní tuky
- konzervanty a barviva, tedy umělé produkty v potravinách (xantanová guma, guar guma, zahušťovadla, E*)
- luštěniny
- mléko a mléčné výrobky **

Základem se tím pádem stanou:
- zelenina
- maso, ryby, vejce
- ovoce
- ořechy
- tuky


Níže jsou popsané obecné zásady, které doporučuji dodržovat vždy, bez ohledu na to, zda chcete nabrat svalovou hmotu, zhubnout, chcete více energie, žít zdravěji, máte nějakou potravinovou alergii, jste zvědaví...

1) Ovoce jezte ráno a dopoledne. Odpoledne pouze pokud se chystáte na trénink a máte pocit, že potřebujete energii ve formě sacharidů.

2) Ořechy se můžou zdát hůře stravitelné. Odložte svoje předsudky stranou, ořechy jsou pro vaši stravu opravdu vzácné. Je ale lepší je konzumovat ráno a dopoledne, popřípadě ještě odpoledne.

3) Nepřejídejte se masem. Z nějakého důvodu se šíří fáma, že je paleo strava založená na konzumaci extrémního množství masa. To není pravda, dejte si tolik bílkovin ve formě masa, vajec a ryby, kolik máte chuť, v žádném případě se nemusíte přejídat. Taky nemám maso každý den.

4) Na spodku pyramidy skladby stravy paleo se nachází zelenina, nikoliv maso. Zaměřte se na zeleninu, zeleninové přílohy, polévky, zeleninové pokrmy. Obohaťte svůj jídelníček zeleninovými pokrmy, které jste doteď nikdy nevyzkoušeli.

5) Několik hodin před spaním již nejezte. Tělo se potřebuje uklidnit a zpomalit, aby se připravilo na kvalitní spánek a regeneraci.


*E kód neznamená automaticky, že se jedná o umělou přísadu. Ocet a kyselina citronová mají taky E kód.
** S výjimkou kvalitních dlouho zrajících sýrů, podrobněji to rozeberu někdy jindy.


6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Krásný článek.Jen nevím.Mám ráda presso ale jedině s mlékem.Kupuji bohužel čerstvé mléko z Globusu.Bez mléka mně bolí po kávě žaludek ale s mlékem ne.Presso prostě miluju.Mám mléko tedy ůplně vyřadit? Nebo používat do kávy smetanu?Piji 3 kávy denně.Také jsem milovala k snídani "CARO"s mlékem.Ale je z ječmene a žita tak až ho dopiju tak už ho nekoupím.To mám pít pořád čaj?

B V řekl(a)...

Šárko do kávy si dávám husté kokosové mléko (krém). Mám jedno denně, ráno, to si vychutnávám, s tím krémem je to takový luxus pro mně. Není to nejlevnější, plechovka stojí 45 korun a vydrží mi týden, to si ale neodpustím, to je pro mně krémový start dne :) Taky jsem dlouho pila kafe s mlékem a medem. Pak mi připadal med zbytečný, pak jsem vyměnila mléko, nebavilo mně mléko kupovat, u nás to nikdo nepije. Teď mi mléko do kafe moc nechutná, odvykla jsem si. Ten kokosový krém ale nemá chybu. Ale abych odpověděla na otázku: pokud chceš mléko vyřadit, nahraď ho něčím (mandlové mléko, kokosové mléko), pokud ti kafe s mlékem chutná a vyhovuje, a piješ ho málo, zbytečně se s tím nestresuj. Nemusíš pořád pít čaj :) Kafe bych jen kvůli tomu, že mi chutná s kravským mlékem, rozhodně nevypustila. Obecně bych doporučila dělat změny v jídelníčku jen pozvolna a jen to, co není moc nepříjemné.

Unknown řekl(a)...

Děkuji za odpověď.To kokosové mlko mně také napadlo.Jenže nevím jak dlouho mi mléko po otevření v lednici vydrží.Jinak jsem včera dělala mandlové mléko a je vynikající.Tak si říkám že budu muset těch mandlí koupit vagón.Dávají se snad do všeho!Jasně jsou nejméně aromatické.

B V řekl(a)...

Šárko mně ten týden v ledničce v pohodě vydrží, tak jak je, v otevřené plechovce. mandlové není špatné, jen není tak krémové, tak proto si dávám do kafe to kokosové :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj s paleo teprve začínám a dost se v tom plácám, zajímá mě zdravý styl, ale více potřebuji zhubnout, mám hodně tuku, tak snad toto pomůže. Chtěla bych se ještě zeptat na zkušenosti s paleo v těhotenství?

B V řekl(a)...

Ahoj, s paleo stravou v těhotenství nemám zkušenost. Myslím, že si tělo řekne, co potřebuje. Více zeleniny, ovoce, kvalitní maso, kvalitní tuky, ořechy nikdy neuškodí. Těhotenství se teprve plánuje a zápasíte s nadbytečným tukem?