úterý 16. dubna 2013

Hamburger v zdravém provedení

hamburger




Když jsem poprvé pekla bezlepkové housky, první reakce přítele byla: "To je perfektní na hamburgry". Těsto je lehoučké, trochu nasládlé, jak kupované hamburgerové housky. 

Vzhledem ke zpožděnému jaru náš gril pořád trpělivě čeká ve sklepě, Frankie ovšem zveřejnil tento recept a mně napadlo, jak dlouho už slibuji, jednou budou na večeři hamburgry s domácí bezlepkovou houskou. Je na čase plnit svoje sliby :) Když už, tak už... takže pořádná večeře se vším všudy, včetně domácí majonézy a křupavých sladkých hranolek ze sladkých brambor.

Jak jsem připravila vše na talíř, napadlo mně, jak je vše krásně barevné, zdravé, čerstvé. 

Housky jsou klasické bezlepkové housky. Mám je moc ráda, zatím je to oblíbené pečivo. 

Maso

Aby byl život jednodušší, připravujeme maso dopředu ve větším množství a co nespotřebujeme ihned, skladujeme v mrazáku (masa mezi alobalem, ať se neslepí).

1,5 kg hovězího masa (krk, přední, jiné maso dle gusta vhodné na pečení, klidně můžete i míchat)
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce domácí hořčice
1 cibule (mletá)
2 stroužky česneku (mletého)
další dochucování: červené víno nebo whisky

Na přípravu masa naleznete spousta receptů, já preferuji jednoduchost. Ať je hovězí maso kvalitní a pak stačí dochutit dle vlastní představy, stačí sůl, pepř, domácí hořčice a kvalitní rajčatový protlak.
Maso 3x pomeleme, solíme, pepříme, dochutíme protlakem a hořčicí, přidáme namletou cibuli a česnek. Pokud chcete trochu experimentovat, nebojte se přidat alkohol :)
Směs důkladně zamícháme a zabalíme do potravinové fólie (2-3 vrstvy), vytvarujeme si váleček. Jeho průměr bude o 30 % větší než plánovaný průměr masa po pečení. Důkladně zabalíme, konce těsně uvážeme a necháme v ledničce odpočívat 3-4 hodinky.
Před pečením masovou roládu rozbalíme a nakrájíme na kolečka tloušťky 1,5 cm, mokrou rukou trochu upravíme formu a můžeme se pustit do pečení. Vzhledem k arktickému podnebí v době přípravy tohoto receptu se použil elektrický gril s nepřilnavým povrchem.


Domácí majonéza
2 dl studeného oleje z ledničky
2 studené žloutky
sůl, pepř, med (1 lžička)

Žloutky s medem, pepřem a solí vyšleháme, mně se osvědčil elektrický šlehač. Po troškách přidáváme olej a zašleháme do žloutků. Oplatí se vyrobit majonézu vždy čerstvou, třeba i z jednoho žloutku. Můžete experimentovat s přidáním hořčice, chilli, kysané smetany.

Ostatní náplň

zelenina (rajčata, okurky, ledový salát, cibule...)
sýr (plátkový Cheddar)

Hranolky

Na obrázku jsou pečené batáty, doporučila bych ještě dle možnosti dýňové hranolky nebo celerové hranolky

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Gratulujem!
Stránka je perfektná a inšpiratívna!
G.Imro

B V řekl(a)...

Děkuji za milou připomínku :)

Madla řekl(a)...

Kvůli zdravotním problémům teď dodržuju bezlepkovou dietu a zcela vážně uvažuju o přechodu k paleo stravě, takže váš blog je pro mě nevyčerpatelnou studnicí inspirace. Perfektně píšete a vaše fotky jsou prostě skvělé!

Zrzunka řekl(a)...

to jsou dobroty, Vám řeknu!
úžasný blog :)