čtvrtek 4. dubna 2013

Tattarará! ... Narozeninový ořechový dort :)

bezlepkovy dort paleo SCD orechovy




Milí Čtenáři!

Dnes má můj blog jeden rok! S radostí Vám oznamuji, že jsem svůj první článek zveřejnila 4.4.2012 :) Moc jsem nevěřila, že by byl zájem o "extrémní alternativní recepty", moje okolí mně ale povzbuzovalo a psaní mi nakonec přineslo mnoho radosti. 

Narozeniny se slaví pořádným dortem, proto bych Vám představila můj možná první dort v paleo provedení (bez lepku a cukru).

Korpus je základní kakaový piškot, krém je lehce do kávy a rumu, tuto kombinaci mám prostě moc ráda a věnuji tento dortík všem, co moje stránky čtete.

Mandlový piškotový korpus:
130 g mletých mandlí
6 vajec
2 lžíce medu (60 g mletého erythritolu nebo práškového cukru)
20 g kakaa
špetka jedlé sody
máslo na vymazání dortové formy

Ořechovo-kávový krém (inspirace: Štafetky)
150 g měkkého másla
100 g mletých vlašských ořechů
100 g kokosového krému (před otevřením neprotřepat, vyberte pouze hustý krém z povrchu)
3 lžíce medu (90 g mletého erythritolu nebo práškového cukru)
rum
2 lžičky instantní kávy (nebo je mnohem chutnější zrnková mletá káva zalitá horkou vodou, bez vody)

kakao na zdobení

Nejprve se pustíme do korpusu.
Dortovou formu o průměru cca 15 cm vymažeme máslem. Zapneme troubu, ať je hezky předehřátá na 160  stupňů. Žloutky, med, kakao a jedlou sodu zamícháme, přidáme jeden bílek, ať je hmota tekutá. Z 5 bílků našleháme sníh a opatrně přimícháme ke kakaovému základu. Pečeme cca 20-30 minut, kontrolujeme špejlí.

Mezitím připravíme krém:
Kávu rozpustíme ve vodě (stačí 1 lžíce) a všechny ingredience zamícháme, nejlépe pomocí kuchyňského robota.

Upečený korpus vyklepneme z formy, rozkrojíme na dvě vrstvy a necháme vychladnout na mřížce. Pokud korpus vychladne, můžeme se pustit do sestavení dortu. Není to nic složitého, rozetřeme krém a slepíme vrstvy, pak rozmažeme krém na celém povrchu. Uvedené množství mi stačilo akorát. Smutné je, když máte perfektní zrak ale třesoucí se ruku, zdobení proto nechám na vás, do extrémních pokusů se sama necítím :)

Ještě drobná poznámka ohledně slazení: Moje chutě jsou trochu jinde, hodně jsem slazení snížila, je lepší proto těsto i krém ochutnat, ať to máte dle vlastní chuti. Náhradní sladidlo použijte pouze v případě, že ho máte vyzkoušené a chutná vám, bylo by škoda si ten dort pokazit pachutí nebo tím, že není dostatečně sladký.

paleo bezlepkovy dort SCD orechy rum maslovy krem


9 komentářů:

Unknown řekl(a)...

No tedy! Ten vypadá úžasně.4,5.mám narozeniny tak ho hnedle vyzkouším.:-)

Veronika řekl(a)...

krásný dortík, já mám narozeniny za 3 dny, ten by se mi líbil :P

B V řekl(a)...

Děkuji, dejte vědět, pokud ho vyzkoušíte, jsem ráda za každou recenzi :)

Anonymní řekl(a)...

Super, foto vypadá velmi lákavě. Korpus už jsem zkoušela, vážně lepší jak obyčejný piškotový. A brzy zkusím celý dort a su zvědavá, jestli obalamutím přítele a pochutná si. Ten moc nevěří, že by paleo dobroty mohly být chutné tak jako obyčejné ;-) díky za další super recept! Těším se i na ty indické v duchu palea, už teď se mi sbíhají sliny. A tip na indický obchod v Brně se mi moc hodí. teď žiju v Praze a mám indický obchod u domu a nemůžu si ho vynachválit, takže mi bylo líto, že až se vrátím brzy do Brna, tak mi to bude chybět a teď se můžu těšit :-)

Lenka

B V řekl(a)...

Leni to je tak, že pokud jednu surovinu vyměníš na druhou chutnou, třeba mouku na mleté mandle, nejde a fanatickou dietu, ale o vylepšení receptu chutnou surovinou :) Stejně třeba místo cukru dát med nikomu neuškodí, "nesmrdí" to dietou. S tím sladidlem opatrně, to chce totálně se přeorientovat a zákusek z erythritolem bych nikomu jen tak nenabídla. Nemusíš přítelovi, co to je, proč to tak je, jen ať si pochutná a to je to nejdůležitější :)

Anonymní řekl(a)...

Tak upečeno, ochutnáno a je moc dobrý! Je teda na hranici sladkosti pro nás, ale dobrý, příště holt víc medu, už tak jsem do těsta dala víc než je v receptu a to jsem myslela, že moc nesladíme :-) Ale jsem moc ráda, že jsem to zkusila, konečně vím, co dobrého dovezu na návštěvu tetě s bezlepkovou dietou :-) Kávu jsem dala normální zalitou troškou vody a po rozležení ty zrníčka kafe nejsou cítit, tak další dobrá zkušenost :-)

B V řekl(a)...

Jak člověk nejí cukr, pocit sladkého se mu upraví. Ale většina receptů se dá díky bohu ochutnávat v průběhu :)

Aja řekl(a)...

Beo, prosím, není mi úplně jasně použití zrnkové kávy – zaliju jí, scedím (tekutou částvypiju ;) a do těsta dám sedlinu? Děkuju :)

yanmaneee řekl(a)...

kyrie shoes
ggdb
curry shoes
golden goose shoes
bape
off white outlet
air jordan
yeezy 350
curry shoes
adidas yeezy