pondělí 22. července 2013

Čokoládové suflé se zabaionem

bezlepkove sufle zabaione s Tokajem
foto: Grilmánie




Začínám se dostávat do formy, tak jsem si říkala, je na čase se opět pustit do intenzivního psaní a dělat, co mi hlavně dělá radost. Koukám do archivu a do nepublikovaných příspěvků a musím uznat, dlužím Vám toho hodně. Hlavně recepty z Grilmánie, které je škoda nepublikovat :)

Tak začneme pozvolna sladkým dezertem. Čokoládové suflé je můj starý a osvědčený recept, pevně věřím, že budu v následujícím životě kluk a tento recept si zapamatuji, to bych na to balila holky každý druhý den. Jemné, sladké, čokoládové, nadýchané, přitom tak jednoduché, že bych to zvládla, i kdybych se v následujícím životě nerada motala v kuchyni. Ano, to jsou moje karmické plány... zatím.

Chtěla jsem ale vymyslet nějakou omáčku, něco, co čokoládu trochu zjemní, něco parádního a tak mně napadlo, že jsem již dávno chtěla zkusit vínový krém, sofistikovaně zabaione (vyslovuje se snad "sabajon").

Recept na vínový krém je nesmírně jednoduchý, připravuje se na sladko jako omáčka nebo samostatný dezert s piškotem, s ovocem. Našla jsem taky slané verze, kdy se vlastně s krému stane omáčka kořeněná dle vlastní chuti a potřeb hlavního jídla. 

Sladká verze, tedy lahodný sladký vínový krém chce tři ingredience: 

4 žloutky
1 lžíce medu (nebo cukr, erithritol, jiné sladidlo dle chuti)
1 dl vína 

Nejlepší je sladké/polosladké aromatické víno a protože se mi zamlouvalo sladké Tokajské víno (žádné jiné moc neznám), rozhodla jsem se pro Tokaj. Četla jsem i recept s růžovým vínem, taky to nemusí být špatné.

Postup: 
Žloutky s medem vyšleháme nad vodní lázní. Šleháme, dokud se nevytvoří hustá, až bílá žloutková pěna/krém. Pak opatrně přidáváme po kapkách víno a zašleháváme pořád nad vodní lázní do krému. Aromatický sladký krém se perfektně hodí k čokoládě nebo k ovoci.


Recept je bezlepkový, jiný štítek bych asi nerada použila, to už by bylo takové příliš benevolentní :)

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

mňam, taková dobrota :)