středa 16. října 2013

Shepherd´s pie - Pastýřův koláč




Poslední dobou se mi všechno povede! Co jen vymyslím, dopadne nad rámec očekávání. Doufám, že se ještě dlouho budu držet šťastné vlny :) 

Jak jsem hledala klasický recept nebo recept blížící se originálu, musela jsem zjistit, že je to téměř nemožné. Narazila jsem na nejrůznější varianty z jehněčího, vepřového, hovězího (i havraního!) masa, a vršek byl taky nejasně definovaný. Všichni se inspirují vlastní chutí, proč bych se nemohla taky?

Moje verze je tedy čistě výsledek mé fantazie. A taky jsem se snažila zůstat v mezích autoimunitního protokolu. Když bude moje dieta na této úrovni, bude to spíše gurmánský zápisník, než dietní mučení :)

Můj recept zní takto:

Na 4 porce:

Ragů z mletého masa:
300 g mletého jehněčího (krk)
1 větší mrkev
1 větší pastinák
1 cibule
1 stroužek česneku
olivový olej
mletá skořice
římský kmín
tymián
rozmarýn
sůl

Kaše:
500 g květáku (čistá váha)
250 g batáta (čistá oloupaná váha)
olivový olej
římslký kmín
sůl

Květák a bátáty oloupeme, nakrájíme na kostičky/menší růžičky a podusíme na olivovém oleji, okořeníme a přidáme i trochu vody (max 1 dl). Když je zelenina měkká, stáhneme ze sporáku a rozmačkáme na kaši. 

Mezitím si můžeme připravit ragů. Nakrájíme cibuli, osmažíme na olivovém oleji. Přidáme na drobné kostičky nakrájený pastinák a mrkev, chvilku spolu podusíme. Následuje maso a koření. Důkladně promícháme a dusíme spolu pod poklicí.

Hotové ragů rozložíme na spodek menší zapékací mísy (kulatá jénská mísa o průměru 20 cm) vymazané olivovým olejem. Na povrchu rozetřeme zeleninovou kaši a pečeme v troubě zhruba 20 minut.

Sladká zelenina a typická vůně jehněčího masa se krásně doplňují, je to nejlahodnější jídlo, co jsem poslední dobou měla. S kořením jsem to nepřeháněla, doporučuji maso jen dokořenit, nikoliv přebít. Dobrou chuť :)

Beáta





Toto až slavnostní jídlo si zaslouží sklenku dobrého vína, představujeme Vám další víno z nabídky Vinorum.

Rubínová malinová barva, malinová vůně, svěží chuť. Ráspi Kékfrankos 2011 (Sopron) /Frankovka modrá/ je víno, které si představuji pod pojmem lehké červené. Chuť je na první setkání čerstvá a trochu dosladka, pak se promění v suché lehké víno, které se příjemně popíjí. Aroma čerstvého lesního ovoce doladí sladkou zeleninu a voňavé jehněčí. Určitě si ho umím představit i jako doplněk hovězího steaku nebo jiného aromatického masa. 

3 komentáře:

Šárka P. řekl(a)...

tohle je přesně podle mých chuťových buněk

Terez (sweet melange) řekl(a)...

To je sranda, zrovna včera byl Shepherd´s pie "specialitou dne" v restauraci, kde pracuju :). Souhlasím, že recepty se různí. Ten tvůj vypadá moc hezky :)

B V řekl(a)...

Děkuji :)