čtvrtek 7. listopadu 2013

Paleo Helloween dort: S příchutí dýně-čokoláda-jablka-skořice




Nejprve připravíme piškotové těsto:

3 vejce
2 lžíce eritritolu
4 lžíce mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
1 lžíce kakaa

Vejce rozšleháme s eritritolem, jemně zamícháváme mandle s kakaem. Rozlijeme do menší dortové formy s máslovým pečícím papírem. Vždy se snažíme těsto dostat do formy naráz, sníh se méně poškodí a nebudeme potřebovat prášek na pečení. Pečeme na 200 stupních, dokud se na špejli nic nepřilepí. 

Těsto necháme vychladnout, pokud je už vlažné, položíme na podnos, trochu ho stlačíme a obejmeme nastavitelnou dortovou formou. Ocelová nastavitelná dortová forma je dobrým pomocníkem, doporučuji si jednu obstarat.

Připravíme 1. vrstvu krému:

20 dk pyré z pečené máslové dýně
2 jablka, nastrouhané
eritritol dle chuti
skořice
pár kapek citronové šťávy
1 lžička želatiny rozmíchaná s malým množstvím vody dle návodu (stačí pár lžiček)

Jablka nejprve podusíme pak stáhneme z ohně a všechny ingredience zamícháme. Dýňovo-jablkový krém rozetřeme na piškotové těsto s dortovou formou a strčíme do ledničky, ať nám želatina hezky pracuje. 

Zatím se pustíme do druhé vrstvy krému:

3 dl kokosového krému
100 g hořké čokolády (Lindt 85 %)
1 lžíce želatiny
špetka soli
1 velká lžíce kakaa

Čokoládu a 1 dl kokosového krému necháme roztát, přidáme želatinu, kakao a sůl a důkladně rozmícháme. Pokud ve vlažném kokosovém krému vše roztálo, zbývající 2 dl kokosového mléka našleháme. Nedostaneme sníh, tento krok je potřebný, aby byl druhý krém pěnový. Našlehaný kokosový krém opatrně přimícháme do čokoládové hmoty a rozetřeme jako druhou vrstvu dortu. Dort můžeme odložit do ledničky na 3-4 hodinky na odpočinek. 

Když už je čokoládová vrstva stabilní, jako ozdobu můžeme udělat i čokoládovou polevu, stačí roztavit hořkou čokoládu Lindt 85 % a přidat trochu kokosového tuku. Čokoládu rozlít na studený dort a nechat ztuhnout. 

Hotový dort oddělíme od dortové formy pomocí tenkého ostrého nože. Pozor, dort je božský a dle mně i jednoduchý a nápadný. 

Kátya  


 


Pozn.: Naše čarodějka dodržuje striktní ketogenní stravu a proto jsou její chutě méně sladké. Doporučuji krémy ochutnat a popřípadě dosladit. 

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Prosím, přečtěte si to po sobě ještě jednou. Některé hrubky jsou opravdu příšerné (hotoví dort,..)

B V řekl(a)...

Děkuji za upozornění :)

Unknown řekl(a)...

To mi něco připomíná:-) http://www.rawmanrawoman.com/16-halloweenskyacute-makovyacute-dort.html