čtvrtek 24. dubna 2014

Noky z dýňové mouky



Kdyby vás někdy napadlo dát si těstoviny, noky, dýňová mouka je nejlepším řešením. Noky jsou měkké, lepkavé, krásně voní i chutnají. 


2-3 porce:

5 g psyllia
75 ml vlažné vody na psyllium
100 ml vlažné vody do těsta
sůl (1 lžička)

Psyllium necháme několik hodin nabobtnat ve vodě. Všechny suché ingredience smícháme, přidáme psyllium gel a nakonec vodu, důkladně smícháme. Rozválíme a nakrájíme na 1 cm široké pruhy, které pak ještě rozkrojíme na 2 cm proužky. Ručně vytvoříme noky (šulánky) a hodíme je do osolené vroucí vody. Pokud vyplavou na povrch, jsou hotové. Nejvíce se hodí k sýrům nebo k smetanovo-sýrové omáčce. 







7 komentářů:

Shareen řekl(a)...

Borůvko, vím, že v pečivu je psyllium nenahraditelné. Co v těchto nokách? Dalo by se podle tebe nahradit mletým lněným semínkem? Díky za odpověď, Šárka

B V řekl(a)...

Nevím, možná... musíš to zkusit. Určitě bys mohla psyllium nahradit vajíčkem.

Shareen řekl(a)...

Tak nakonec jsem je právě dojedla zcela podle receptu, jakmile se mi psylium dostalo do ruky. A chutnaly mi moc. Hlavně, že se nerozvařily. Měli jsme je s omáčkou z brokolice a ricotty.
Děti sice nepřesvědčila ani báchorka o tom, že recept původně pochází od jejich plyšového dinosaura Soptíka (který je zelený jako noky s omáčkou dohromady, čímž se omlouvám za mírný odklon od autorství :-)), ale je to nové, teprve si budou zvykat.
Díky za inspiraci.

B V řekl(a)...

Noky od Soptíka :D Snad tomu děti příště uvěří a nechají se přemluvit :)

Esmé (Kulturní kulinárium) řekl(a)...

No tak to je bezva nápad, z dýňové mouky mám ozkoušený koláč, na slano jsem s ní ještě nic nedělala. A s tím psylliem je to pro mě novinka :)

paleo recepty řekl(a)...

hmm, s dýňovou moukou nemám moc zkušeností, určitě vyzkoušíme, díky.

Anonymní řekl(a)...

Beo, myslíš, že by se dala použít i jiná než dýňová mouka? Třeba kaštanová nebo žaludová? Mně to s tou dýňovou strašně chutnalo, ale na rodinné příslušníky to bylo dost výrazné.