úterý 23. září 2014

Bezlepkové paleo housky na hamburger



Jsou boží. Tečka :)

Navíc bez ořechů/mandlí a hotové během chvilky. Peču je pořád a podáváme je i v Rockin´ Café :)

Na 4 housky (placaté půlky) potřebujete:

2 vajíčka
2 lžíce kokosové mouky ADVENI
2 lžíce mletých sezamových semínek
2 lžíce tapiokového škrobu ADVENI
40 g tekutého (ale ne horkého másla)
1/2 lžičky medu
1/2 lžičky octu (jablečná nebo obyčejný)
špetka jedlé sody
sůl (jedna menší lžička)

Postup je nesmírně jednoduchý. Abych si ulehčila práci, vše zpracuji tyčovým mixérem a nechám 3 minuty odstát. Zapnu troubu na 180 stupňů.

Přirpavím si pečící papír, vymažu tukem (máslo, sádlo). Pomocí lžíce rozdělím hmotu na 4 kopečky, mokrou rukou je uhladím a vytvaruji houstičky. Posypu sezamem. Peču 12 minut.

Recept jsem vyzkoušela i z kokosové mouky od Wolfberry, musela jsem ale přidat více tuku, zhruba 100-120 g, abych dostala těsto stejné husté, lepkavé konzistence. Dejte si na to pozor, kokosové mouky můžou být různé. Pokud se vám těsto nezdá, přidejte tekuté máslo nebo vejce.


Inspirovala jsem se tímto receptem od Paleo Mom.




10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Mám jeden dotaz. Tapiokový škrob asi není to samé jako tapioková škrobová mouka, že? Děkuji. Katka

B V řekl(a)...

ale ano :)

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpověď. Nevydržela jsem čekat a šla do toho. :-D Jsou boží!!!! Ráno jsem si dala půlku se sýrem a byla to lahoda. :-) Teď jsou v troubě madlové a dýňové housky. Napětím skoro nedýchám. Jo a chlebové placky ...... dokonalost. Jsem fakt ráda, že jsem na vaše stránky narazila. Spousta inspirace. Nevím co dřív. :-) Katka

Anonymní řekl(a)...

Housky jsou skvělé a s receptem se navíc dá dobře pracovat. Když jsem tu tento recept našla, neměla jsem ani kokosovou mouku ani tapiokový škrob. Nechtělo se mi ale čekat, až si tyto suroviny obstarám, tak jsem použila kokosovou moučku (ale částečně odtučněnou - byl to zbytek po výrobě kokosového mléka z kokosového ořechu) a bramborový škrob. Housky vůbec nenaběhly, byly placaté a hutné. A moc dobré. V dalším pokusu jsem část škrobu nahradila pohankovou moukou. V tomto případě byly takové víc buchtové, s jemnou chutí pohanky, opět chutné. Když jsem je začala dělat potřetí, tak jsem v půlce zjistila, že nemám škrob (ani pohankovou mouku). Použila jsem tedy špaldovou mouku (nejsem celiak, tak jsem si to mohla dovolit), taky to fungovalo. Včera mi konečně přišel balík od Adveni, tak jsem dneska celá natěšená začala péct, že konečně zjistím, jaké jsou přesně podle tohoto receptu, no a zjistila jsem, že nemám žlutý sezam, ale jen černý :-D Takže moje dnešní housky mají perfektní celozrnný vzhled :-) Závěr je takový, že budu péct obě varianty - tu s kokosovou moučkou i moukou. Z moučky jsou to hutné placky, sedí mí víc třeba k salátu nebo k luštěninovým pomazánkám, z kokosové mouky jsou takové víc houskové, nadýchané, takže třeba k šunce, sýru a tak. Díky moc za recept! Lenka

Anonymní řekl(a)...

Vynikající ....dnes jsme měli k večeři. Skvělý recept, děkuji za něj :-) Iveta

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem se včera s chutí pustila do jejich výroby. To, co mi z toho po smíchání surovin vzniklo, bylo spíš jak těsto na palačinky. O tvoření placiček nemohla být vůbec řeč. Postupně jsem tedy přidávala tapiokový škrob, trochu to zhoustlo, ale o moc ne. Bylo mi líto vypotřebovávat další suroviny, tak jsem to nalila na plech a upekla to jako jednu velkou placku, kterou jsem rozkrájela na víc dílů. Je ale moc dobrá. Nevím, jestli až takové změny může způsobit kokosová mouka - mám doma vyrobenou ze zbytků z kokosového mléka. Mohla bych Vás, pro nás začátečníky a nemehla, poprosit o fotku, jak vypadá správná konzistence těsta?
Jinak děkuji za nápady a recepty. Už jsem zkoušela jiné housky a ty se mi povedly na jedničku. A co u nás vedlo celé Vánoční svátky, bylo linecké z ořechů - naprosto bezkonkurenční cukroví... :-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
myslíte, že by recept nějak fungoval i bez tapiokové mouky?

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, chci se zeptat jestli je teda tapiokový škrob to samé jako tapioková mouka? A jestli nemáte někdo zkušenosti s Vivacomex. Mají tam poloviční ceny, tak jestli to není nějaká kulišárna. Díky předem za odpověď. :)

Anonymní řekl(a)...

zkoušela jsem je dnes péct a těsto bylo tekuté, tak z toho nakonec byla placka (slaná palačinka). chut výborná. jela jsem podle postupu, nevíte v čem může být chyba?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, tento recept je opravdu dobrý. První upečené byly skvělé, nadýchané, lehce nasládlé a já měla konečně pocit, že si užívám "normální" pečivo. Těsto bylo řídké a tak jsem použila jen jedno vejce a stejně musela přisypat mouku. Struktura, vzhled i chuť skutečně dokonalé. Naštěstí jen čtyři kousky říkala jsem si. Nebaví mě jíst týden jeden chleba. Přidala jsem bílý i černý sezam, vypadají jako makové, vyběhly. Jejich chuť byla skutečně dokonalá. Druhý pokus jsem začala již jen s jedním vejcem a odměřovala opravdu plné lžíce mouky a škrobu. Těsto opět jiné, chuť také. Měla jsem přidat i druhé vejce a bylo by to OK. Dneska je zkusím znovu, budu odměřovat plné lžíce a dám dvě vejce, uvidíme jak dopadnou. I při téhle variabilitě je však výsledek velmi chutný. Napadají mě další variace takže budu dál zkoušet aby si můj mlsný jazyk přišel na své! Díky za recept, v jednoduchosti je holt ten smysl..