pátek 11. října 2013

Jablečná buchta



Vynalezla jsem nejhezčí způsob, jak začít ráno: upéct voňavou buchtu. Nic těžkého, žádné komplikované postupy, hlavně ať se bytem šíří vůně jablek a skořice. To je pak úplně jiný začátek dne, svátečný :)

Na menší buchtičku budeme potřebovat:
(použila jsem dortovou formu o průměru 14 cm)

Těsto:
100 g mletých lískových oříšků
2 vejce
2 lžíce medu (můžete i ubrat)
špetka jedlé sody

Náplň:
400 g jablek (oloupaná váha)
1 lžíce medu
pár kapek citronu
vanilka
skořice

Nejprve zapnu troubu, ať se zahřeje na 170 stupňů. Připravím si kulatou pečící formu s pečícím papírem a máslem. Zamíchám těsto a rozliju do formy, peču zhruba 20 minut. Zatím nastrouhám jablka, osladím a okořením dle chuti. Jablkovou pastu rovnoměrně rozdělím na předpečené těsto, vnitřek těsta se trochu sníží. Pečeme dál půl hodinky. A opět se snažíme praktikovat meditaci s názvem "nejez horké buchty" ;)

Díky pracovním povinnostem jsem byla nucena buchtu nechat vychladnout a celý den jsem se těšila na dezert a hlavně jsem byla zvědavá, jak dopadne další výběr vína :) Opět zážitek!



K jednoduchému dezertu vybralo Vinorum podobné jemně sladké víno Furmint od vinařství Somlói Apátsági Pincészet, které je také součástí říjnového kvartetu. Pod dezertním vínem jsem si vždy představovala intenzivnější sirup a překvapilo mně, jak může být víno k dezertu i lehké. Jablečná buchta je kořeněna vanilkou a skořicí, k ní se výborně hodí jemně medová vůně vína a koření, které z chutí vystupuje ihned. Kořenění vína chutná příjemně a přetrvává dlouho, je intenzivnější ale není vůbec těžké. V pozadí jemného koření je cítit ovoce, které přímo ladí s jablky a s křupavým oříškovým těstem. Furmint je vynikající volbou, pokud servírujete lehčí ovocný dezert a určitě si pochutnají i pánové, kteří jinak sladké dezertní vina neupřednostňují.

Beáta

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Když zavřem oči, já stejne cítim vůne jablek a skořice(:-
Tento pocit mám rád v neděli ráno...

Anonymní řekl(a)...

Vypadá nádherně :)! Mohla bych místo mletých lískových oříšku použít mleté mandle :)?

B V řekl(a)...

Jasně, bude to stejně dobré :)

HANKA řekl(a)...

Tak jsem se odhodlala a nelituji. Přidala jsem více jablek a byla skvělá !! Vydrželi jsme a nechali ji v lednici uležet do druhého dne. Recept je jednoduchý, výtečný a po buchtě se jen zaprášilo. Moc díky za inspiraci :)