středa 11. prosince 2013

Cukroví: Luxusní paleo kokosky



Tolik chutí a vůni, co se skrývá pod čokoládou... vlašské ořechy, exotická pomerančová kůra, lehký čokoládový krém, svěží maliny, sladký kokos :) Jako dokonalý vánoční parfém. 

Možná jsou trochu pracnější, nenechte se ale odradit. Pracujte na etapy: jeden den upečte ořechový základ, druhý den kokosovou střechu, pak si připravte marmeládu, krém a můžete si hrát se slepováním a máčením do čokolády :) Tyto malé fantazie můžete taky ochutnat na akci Fór Kardamón v Praze, už tento víkend ;)

Ořechový základ

400 g mletých mandlí
100 g měkkého másla
50 g medu
3 žloutky (použila jsem vejce XL, pokud máte M-ka, dejte do těsta 4 žloutky)
vanilka
špetka jedlé sody
špetka soli

Vše zamícháme a rozválíme mezi potravinářskou fólií, necháme odpočívat v ledničce, lépe se pak s těstem pracuje. Použila jsem malé kruhové vykrajovátko o průměru 2,5 cm. Samozřejmě můžete vytvořit i větší kokosky, já mám ráda drobné. Pekla jsem v troubě na pečícím papíru na 130 stupních na horkovzdušné funkci, protože jsem pekla dva plechy naráz. Délka pečení trvá cca 15-20 minut, v půlce času vrchní a spodní plech vyměňte. Troubu hlídejte, hlavně když máte dva plechy a horkovzdušnou funkci. Ořechové kolečka se nesmí připálit, musí zůstat světlé. Mimochodem, toto těsto je de facto ořechoví cukroví ;)

Kokosová střecha

2 bílky (vejce M)
60 g xylitolu 
20 g medu
100 g strouhaného kokosu
pomerančová kůra (z DM)

Zapneme troubu na 130 stupňů a nachystáme si dva plechy s máslovým pečícím papírem. Bílky vyšleháme, a když už je sníh hotový, přidáme xylitol a med. Počítejte s tím, že budou kokosové stříšky díky medu vlhčí, med váže vlhkost ze vzduchu, nikdy se tak nevysuší, zůstanou vláčné a měkké. Přidejte i pomerančovou kůru a strouhaný kokos. Opatrně zamíchejte, naplňte do cukrářského zdobícího sáčku a vytvořte malé kopečky stejně velké, jak máte ořechové kolečka. Můžete taky použít dvě lžičky, pomocí nich rozdělíte pěnu na plech snadno. Pečte zhruba 10-15 minut. Plechy v půlce času prohoďte a hlídejte je, každá trouba je jiná :)

Malinová marmeláda

500 g mražených malin (Lidl)
1 velká lžíce medu
1 dl vody

Maliny s vodou vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství tekutiny a nevznikne marmeláda požadované hustoty. Když vychladne, sladíme medem. Můžete taky přidat pomerančovou kůru, citronovou kůru, vanilku, brandy, rum, co vás prostě napadne :) Zrovna jsem nepotřebovala extra luxus, tak jsem nic nepřidávala. Čerstvou skladujte v ledničce, pokud ji chystáte darovat, sterilizujte jako při běžném zavařování marmelády. 

Čokoládový krém

Opět je to moje klasika, krém z pařížských rohlíčků. Máslovo-vaječný krém je prostě lahodný a není tak tuhý :)

250 g měkkého másla
40 g kakaa
50 g medu
50 g xylitolu
4 vejce
vanilka
(Pozn: Na uvedené množství základního ořechového těsta stačí poloviční dávka. Poloviční dávka se ale špatně dělá pomocí kuch. robota, tak jsem uvedla dvojitou dávku, dávejte na to pozor, ať Vám nezbyde moc krému. Tento čokoládová krém se dá použít na jakýkoliv jiný účel: dort, pařížské rohlíčky, naplnit do rolády.)

Máslo našleháme s vanilkou, medem a kakaem. Vejce našleháme s xylitolem v menším hrnci, a za stálého šlehání pomalu ohříváme, dokud hmota nezačne být horká. Ihned stáhneme z ohně a šleháme dál, dokud nevychladne. Výsledkem je světle žlutá nadýchaná pěna. Do másla přimícháme vaječnou pěnu a důkladně rozšleháme. 

Sestavíme kokosky

Na střed každé ořechové paty umístíme malý kopeček malinové marmelády. Krém naplníme do zdobícího sáčku a zdobíme ořechovou patu kolem marmelády. Umístíme kokosovou stříšku a necháme v ledničce důkladně vychladnout.


Čokoládová poleva

200 g hořké čokolády minimálně 80 %
100 g másla nebo kokosového tuku

Opatrně zahřejeme, necháme roztát a chvilku počkáme, ať poleva není příliš horká. Studené kokosky namočíme do čokolády a necháme vychladnout. Kokosky taky skladujeme v ledničce nebo na studeném, suchém místě.










3 komentáře:

dorty Praha řekl(a)...

Musím říct, že bez polevy se mi to líbilo trochu víc, ale je to jen můj názor.

Anonymní řekl(a)...

Borůvko, ty jsi koncetrovaná inspirace, nejen u nehříšných sladkostí... Díky moc, to je spousta krásného počteníčka!:-)

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat, jak dlouho je toto cukroví schopné vydržet? Resp. - přemýšlím o vánocích, již tradičně si chci (kvůli dceři) péct cukroví sama a dovezu ke všem příbuzným, u kterých budeme postupně trávit cca 10dní. Plus samozřejmě, někdy je nutné cukroví uchystat. Syrových žloutků se nebojím, naopak velice vážím, máme domácí. Ale výdrž....????