pátek 13. prosince 2013

Vánoční dárky: Jídlo a pití




Vánoce jsou pro každého jiné. Někdo je prožívá duševně, někdo se raduje, že se rodina v klidu potká. Jiný jsou rádi, že mají volno v práci a někdo chce uzavřít rok v pohodě. Ať už pro vás Vánoce znamenají cokoliv, určitě si nepřejete úmorné venčení se po obchodech a nakupování nesmyslných dárků. Když se občas podíváte, co všechno lidi koupí, nebo jaké reklamy na nás vyskakují, jsem trochu zmatená. Není důležité koupit něco za každou cenu. Navíc, přiznejme si, kdo se má dobře, pořídí si pořád vše, co potřebuje v danou chvíli. A kdo potřebuje utáhnout opasky, stejně na Vánoce nemůže povolit. Moc ráda nakupuji dárky, pokud vymyslím něco, co vím, opravdu potěší. Když se mi povede uhodnout přání nebo si měsíce předem udělám poznámku, po čem někdo touží, to je pak milé. Ale kupovat něco jen proto, že člověk musí, to je smutné. Jednak je škoda utrácet, když to není potřeba a na druhé straně je to otevřená hra. Vy víte, že jste je to zbytečný dárek, a buď se to přizná, nebo se hromadí v bytě nepoužité "užitečné věci. Připravila jsem vám menší seznam, co jsem letos uvažovala darovat. Mám pro vás jedlé i nejedlé tipy :)

Pokud darujete dobroty, stačí si trochu potrpět na balení. Třeba hezká sklenička, vlastní návrh cedulky, vlastnoručně napsaný seznam ingrediencí dodá dárku jedinečnost. Darujte něco na míru, co opravdu potěší. jedlé dárky jsou ideální v případě, kdy si nelámete hlavu s velkými dárky, chcete jen někoho potěšit.

Vanilkový extrakt
Vypadá romanticky a je hotový během pěti minut. Používám vodku a dvě vanilkové lusky. V prodejně MyFoodMarket v Brně mají vanilkové lusky za skvělou cenu ;)





Chilli omáčka
Použijte trik hezká sklenička + kvalitní obsah. Recept na chilli omáčku naleznete zde. 




Cukroví
Výběr netradičního cukroví je hezký dárek, potěší přidaná hodnota ruční práce. Na blogu mám několik bezlepkových druhů, mrkněte, zda nenajdete něco pro svoje blízké. Dóza s vánočním motivem nebo celofán s vánoční stuhou udělají z něho pěkný dárek. Recepty na bezlepkové cukroví naleznete kliknutím na odkaz.




Domácí marmelády
Rychlé a působivé. Koupit marmeládu s ovocem je dnes již luxus. Ne všichni mají zahrádku a čas/chuť zavařovat. Jedna sklenička dobré marmelády určité potěší, a vím, že se upakuji, ale nezapomeňte na pěknou skleničku a sváteční balení. Recept na rychlou marmeládu naleznete zde. Nezapomeňte klasicky sterilizovat, ať vydrží dlouho.



Víno
Osobně mám pečlivě vybrané víno moc ráda, považuji to za krásný dárek. Můžete si to zapsat za uši, nikdy nevíte, možná se u nás ocitnete na návštěvě ;) Určitě potěší i ostatní. Vřele doporučuji vína od Vinorum, moje recenze vám pomůžou vybrat to nejvhodnější. Recenze a recepty, ke kterým bylo dané víno vybrané, naleznete tady. Osobním favoritem bylo bílé víno Bartok vinařství Gál Tibor a slavnostní červené "Požehnání" Áldás Egri Bikavér od St. Andrea.

Nepřehlédněte speciální nabídku, kolekci čtyř lahví na sváteční stůl, Vánoční kvartet od Vinorum.



Paštika
Moje oblíbená: domácí kuřecí játrová s jablky. Je tak strašné jednoduchá a zatím měla vždy úspěch. Vřele doporučuji, recept pro inspiraci tady. Neuškodí přidat trochu kachního sádla nebo kachních škvarků ;)



Koření
Letos jsem sama darovala dárkovou sadu koření. Kamarádka se chce pustit do indické kuchyně, nemá ale možnost sehnat kvalitní koření. Využijte nabídku obchodů s kořením a vytvořte balíček koření na míru.

Kořeněné oleje
Olej chilli, s česnekem, s jiným kořením dle chuti. Potřebujete jen hezkou lahvičku a kvalitní olivový olej. Hezká kartička s věnováním, ozdůbka taky potěší.

Nejprve jsem sepsala seznam jedlých dárků, vlastně jsem napsala vše, co má něco společného s jídlem a pitím. V dalším článku vám dám tipy na nejedlé vánoční dárky.  Máte taky kreativní nápady? Napište je :)

Bea


4 komentáře:

Zuzka Ou řekl(a)...

Já letos jedu na medicinálních likérech - tedy do alkoholu kromě ochucovadel přidat i nějakou bylinu s účinnou látkou. Konkrétně pak dělám ženšenovku coby stimulant a drmkovku coby kompenzaci stresu. A teda pokus s domácím ginem dopadl velmi dobře a díky absenci druhé destilace v tom jsou ty látky z levandule a heřmánku a tak to dost ukliďnuje.

Jinak s úspěchem se kdysi setkalo vepřové a zejména kachní rillets a směs na kořenění chai - jeměn pomletý černý čaj, sušené mléko a koření. A taky domácí nutela.

B V řekl(a)...

To je nápad! Teď bych si zrovna léčivého panáčka dala, zní to úžasně :)

chalve řekl(a)...

jedlé dárky jsou stejně nejlepší. To já jsem objednala v apatyce pro každého člena rodiny směs bylinek přesně podle daných problémů, který daný člověk má. pro tátu navíc od soukromého řezníka mega špalek krvavý tlačenky.

B V řekl(a)...

Hm, tlačenka ;) Ať už je zabiječka :)